Cara Membuat Lembaran Kerja Menetapkan Matlamat

Menetapkan matlamat untuk perniagaan anda dapat dilakukan dengan menggunakan pelbagai kaedah yang dikembangkan oleh pakar perunding perniagaan. Walau bagaimanapun, kebanyakan kaedah menggunakan beberapa jenis keutamaan matlamat - seperti jangka panjang berbanding jangka pendek. Sistem penetapan matlamat SMART telah menjadi kaedah standard dan paling berkesan untuk memastikan matlamat benar-benar tercapai. Akronim bermaksud: spesifik, dapat diukur, dapat dicapai, relevan dan mengikut masa. Lembaran kerja yang menggunakan kedua-dua keutamaan dan kaedah SMART akan paling mudah dan berkesan untuk menetapkan matlamat.

1

Tulis atau taipkan nama anda, nama perniagaan, dan tarikh di bahagian atas lembaran kerja anda. Tentukan sama ada untuk membuat baris untuk mengisi tempat kosong sebagai tindak balas terhadap setiap item lembaran kerja yang anda buat, atau untuk membuat lajur untuk mengisi kotak dengan jawapan anda. Anda boleh menggunakan lembaran kerja yang disediakan di Sumber sebagai templat contoh.

2

Tentukan matlamat yang ingin anda capai dan mengapa, kemudian utamakan mengikut tahap kepentingan perniagaan anda. Contohnya, tulis niat anda atau apa yang ingin anda capai. Kemudian, anda boleh mengkategorikan matlamat anda mengikut kaedah pengarang Stephen Covey: Mendesak & Penting, Mendesak & Tidak Penting, Tidak Mendesak Tetapi Penting, Tidak Mendesak & Tidak Penting. (Rujuk 5)

3

Pilih matlamat anda yang paling mendesak dan penting. Bersikap spesifik semasa menuliskan matlamat anda di lembaran kerja - ini adalah langkah pertama kaedah SMART. Menurut laman web Gwenn Clayton, The Goal Coach, akronim SMART dicipta oleh George T. Doran yang pertama kali menulis mengenai perkara itu dalam edisi November 1981 "Management Review." Kenali siapa, apa, kapan, di mana, mengapa dan bagaimana aspek matlamat anda dengan seberapa terperinci yang mungkin. Sebagai contoh, bukannya "Buat lebih banyak penjualan", anda boleh menulis, "Jual 100 widget menjelang 1 Oktober hingga Syarikat XYZ."

4

Potong matlamat anda ke gigitan yang dapat diukur - ini adalah langkah kedua SMART. Dengan kata lain, pecahkan matlamat pada lembaran kerja anda menjadi matlamat mini yang boleh anda ukur dengan unit apa sahaja yang sesuai: wang, masa, dll. Ini membantu anda mengesan kemajuan anda. Jika tujuan anda adalah untuk mendapatkan pelanggan baru, tujuan Anda yang dapat diukur adalah untuk menyiapkan penjualan, mendapatkan maklumat hubungan, memutuskan industri mana yang akan disasarkan.

5

Biarkan ruang di lembaran kerja anda untuk menuliskan apakah matlamat anda benar-benar dapat dicapai - agar anda dapat mencapainya. Ini adalah langkah ketiga kaedah SMART. Isi sama ada matlamat anda realistik dan praktikal, dan jenis sumber apa yang anda perlukan untuk membantu anda mencapainya. Contohnya, tujuan perjalanan untuk mendapatkan perniagaan di luar negara mungkin terdengar menarik, tetapi anda perlu memutuskan sama ada anda mempunyai masa dan wang untuk melakukannya.

6

Tulis di lembaran kerja anda seberapa relevan atau realistik matlamat anda. Ini adalah langkah keempat SMART. Terangkan mengapa matlamat ini penting untuk perniagaan anda. Adakah sesuatu yang akan memberi keuntungan secara realistik kepada perniagaan anda dalam beberapa cara, atau tidak akan menghasilkan banyak hasil?

7

Matlamat harus terikat pada masa, mengikut kaedah SMART. Buat garis masa di lembaran kerja anda agar matlamat dan matlamat mini anda dapat dicapai. Dalam langkah terakhir SMART ini, berikan tarikh akhir kepada diri anda sampai bila anda akan mencapai setiap matlamat. Membuat matlamat yang ditentukan waktu memberi anda motivasi untuk mencapainya.