Margin Keuntungan Khas untuk Syarikat Media

Syarikat media melibatkan pengeluaran berita dan hiburan dalam bentuk cetak, dalam talian, televisyen atau radio. Pemilik syarikat media kecil boleh menjangka margin keuntungan terbesar dalam talian, walaupun cetak, televisyen dan radio terus terbukti berdaya tahan dan menguntungkan, menurut kajian industri tahun 2011 yang dilakukan oleh Ernst & Young.

Purata

Margin keuntungan khas untuk semua syarikat media dari tahun 2006 hingga 2009 adalah sekitar 23 peratus, menurut Ernst & Young. Pada tahun 2010, syarikat kabel menduduki tempat tertinggi dalam margin keuntungan, rata-rata sekitar 39 peratus, diikuti rapat oleh syarikat media interaktif, yang menunjukkan keuntungan 35 persen. Angka tersebut sesuai dengan tahun-tahun sebelumnya, penasihat kewangan terkemuka di Ernst & Young menyimpulkan bahawa industri ini selamat dan baik. Terendah pada skala margin keuntungan adalah syarikat yang menghasilkan muzik, dengan margin keuntungan tipikal 9 persen. Syarikat penerbitan rata-rata margin keuntungan sekitar 20 peratus, dan pengeluar permainan elektronik biasanya jatuh dalam julat 11 persen.

Kesan

Walaupun pemilik syarikat media kecil mungkin tidak menjual stok di syarikat atau mengaut keuntungan korporat yang besar, banyak faktor yang sama yang mempengaruhi konglomerat media korporat besar juga mempengaruhi margin keuntungan syarikat kecil. Semasa kemerosotan ekonomi, syarikat-syarikat ini menderita bersama dengan media yang lebih besar yang mengalami margin keuntungan lebih rendah daripada rata-rata. Anggaran pengiklanan yang berkurang mempengaruhi keuntungan dan ketika perbelanjaan pengguna untuk hiburan berkurang, keuntungan juga mencerminkan perubahan. Margin keuntungan dipengaruhi oleh kenaikan harga gas jika trak penghantaran digunakan untuk pengedaran. Syarikat media kecil dapat bertahan dengan utuh dengan menyediakan produk berkualiti yang diinginkan pengguna. Pasaran memberi penghargaan kepada kualiti dalam domain korporat dan penyedia media yang lebih kecil, menurut Bloomberg.

Peluang

Industri pemasaran dan periklanan menyokong industri media terutamanya melalui pendapatan iklan. Walaupun langganan meliputi beberapa kos, sebahagian besar margin keuntungan berasal dari pemasaran. Peluang banyak untuk meningkatkan margin keuntungan melalui penggunaan internet untuk membina asas pelanggan dan memanfaatkan peningkatan populariti media sosial. Syarikat media kecil juga dapat memanfaatkan pembelian iklan Internet, yang meningkat 15 persen pada tahun 2010, menurut Public Relations Society of America. Unjuran adalah bahawa iklan Internet terus meningkat. Majalah kecil atau blog popular boleh memanfaatkan penggunaan pemasaran Internet yang semakin meningkat untuk meningkatkan keuntungan.

Prospek

Syarikat media kecil boleh menjangkakan margin keuntungan akan meningkat jika mereka memperhatikan permintaan pengguna dan memberikan perkhidmatan yang diharapkan pelanggan untuk wang mereka, menurut Ernst & Young. Anggaran iklan dan perhubungan awam dijangka meningkat berikutan pengurangan yang mempengaruhi industri ini hingga tahun 2009. Peningkatan minat terhadap media digital juga akan membantu meningkatkan keuntungan. Mencari kaedah inovatif untuk menyampaikan kandungan, ditambah dengan peningkatan perkhidmatan daripada produk baru, akan membolehkan syarikat mengekalkan momentum dan meraih keuntungan tambahan sesuai dengan tren industri.