Tugas yang Perlu Anda Pelajari dalam Industri Pakaian Runcit

Orang yang terlibat dalam industri pakaian runcit terlibat dengan membeli produk, menjualnya dan menjualnya kepada pelanggan. Peruncit sering belajar memasarkan produk mereka dengan berkesan melalui teknik seperti iklan cetak dan elektronik. Menguruskan kakitangan penjualan dan melayani pelanggan juga merupakan tugas penting dalam industri pakaian runcit.

Perdagangan visual

Merancang dan mengatur paparan komersial untuk mendorong pembeli adalah tugas penting dalam industri pakaian runcit. Penata tingkap dan pameran barang dagangan merancang pameran yang menarik untuk menarik perhatian pembeli. Peruncit yang mengambil bahagian dalam pameran perdagangan juga perlu menggunakan visual merchandising untuk menarik pelanggan.

Pemasaran

Individu dalam industri pakaian runcit sering memasarkan produk mereka melalui iklan cetak. Pemilik dan pengurus mungkin terlibat dalam menentukan strategi pemasaran dan menetapkan anggaran pemasaran. Iklan cetak dalam bentuk iklan surat kabar dan majalah serta poskad surat terus untuk mengumumkan penjualan dan promosi juga digunakan.

Menguruskan Kakitangan

Pengurusan kedai memainkan peranan penting dalam industri pakaian. Pengurus kedai runcit mengupah dan mengawasi kakitangan kedai. Kedudukan di kedai runcit boleh merangkumi pegawai penjualan dan juruwang serta pakar IT dan penjaga buku sambilan atau panggilan. Pengurus memastikan bahawa individu dilatih untuk jawatan mereka dan bahawa mereka menjalankan tugas mereka dengan baik. Dia boleh menilai prestasi kerja secara berkala dan mengendalikan gaji dengan memadankan jumlah jam dengan gaji untuk setiap pekerja.

Kawalan inventori

Pengurus atau pemilik kedai pakaian runcit mungkin bertugas mengawal inventori. Ini bermaksud bahawa mesti ada sistem yang tersedia untuk mengungkapkan kapan lebih banyak barang perlu dipesan. Tugas pengurus termasuk memastikan pesanan tepat pada waktunya, membayar pesanan dan mengawasi berapa banyak perbelanjaan yang dikeluarkan untuk mendapatkan lebih banyak barang untuk dijual.

Khidmat Pelanggan

Pengurus dan pemilik pakaian runcit menyediakan perkhidmatan pelanggan untuk menangani aduan dan masalah ketika timbul. Bagaimana pembeli mengalami perkhidmatan pelanggan dapat berarti perbezaan antara pelanggan berulang yang berpuas hati dan pelanggan yang marah yang membawa perniagaannya ke tempat lain.