Operasi Syarikat Minyak Lube

Perniagaan minyak pelumas menawarkan perkhidmatan dengan permintaan tinggi dan banyak. Lebih 130 juta kenderaan didaftarkan di Amerika Syarikat; dengan satu anggaran, 240 juta kenderaan melalui jalan raya dan lebuh raya. Dengan andaian kenderaan rata-rata mendapat pertukaran minyak setiap 4.500 hingga 5.000 batu dan berjalan 15.000 batu setiap tahun, perniagaan penggantian minyak seharusnya menjangkakan lebih dari 390 juta kereta dan penjualan kasar lebih dari $ 8 bilion. Mengendalikan perniagaan minyak pelumas dapat memberi anda potensi penjualan dan keuntungan yang kuat, tetapi, bergantung kepada bagaimana anda menubuhkan perniagaan, anda akan mempunyai tanggungjawab terhadap jenama nasional dan pengawal selia alam sekitar serta pelanggan.

Mengendalikan Francais

Francais pertukaran minyak beroperasi dengan nama jenama atau tanda dagangan, atau pada dasarnya sebagai peniaga perkhidmatan pertukaran minyak. Untuk membukanya, anda mesti membayar yuran masuk yang berbeza-beza mengikut francaisor, walaupun rata-rata dari $ 25,000 hingga $ 35,000. Setelah anda membeli tanah, membina kedai anda, menggaji pekerja, dan mendapatkan alat, mesin, dan bekalan - seperti minyak, penapis, alat ganti, dan cecair automotif - kos permulaan anda biasanya akan berkisar antara $ 200,000 hingga $ 300,000. Anda akan membayar royalti secara berkala kerana menggunakan jenama. Sebagai pertukaran, syarikat induk menyokong latihan dan pemasaran pekerja anda, termasuk pengiklanan jenamanya.

Pelanggan

Sebilangan besar perniagaan minyak pelumas, terutama francais, akan memiliki pemilik kenderaan penumpang sebagai pelanggan. Pemilik berduyun-duyun ke kedai lube cepat apabila jaminan kereta baru tamat - tiga hingga lima tahun selepas pembelian. Kedai cepat-cepat menyimpan kira-kira 60 peratus pelanggan mereka, berbanding hanya 16 peratus untuk pengedar. Anda dapat memenuhi perusahaan anda kepada pelanggan komersial dengan armada kenderaan, seperti perkhidmatan teksi, syarikat penghantaran, atau penyedia utiliti, terutama jika anda memiliki keahlian dan tenaga kerja untuk melayani kenderaan komersial atau dapat mengoperasikan perkhidmatan bergerak.

Perkhidmatan

Kedai pelumas cepat melakukan lebih daripada sekadar menukar minyak, tetapi kemungkinan tidak berlainan di luar penyelenggaraan kereta biasa. Seiring dengan perubahan minyak, perniagaan anda mungkin membawa cecair penghantaran atau antibeku, memutar dan mengimbangkan tayar, menukar bateri, dan mengganti pengelap cermin depan. Beberapa kedai bahkan mungkin melakukan pemeriksaan keselamatan kenderaan atau pelepasan. Perniagaan lube cepat yang berdiri sendiri dapat melengkapkan pengedar; perubahan minyak dapat membawa pelanggan ke jabatan perkhidmatan anda untuk melakukan pembaikan yang lebih luas, atau ke tingkat penjualan anda untuk kenderaan baru atau pra-milik.

Peralatan dan Inventori

Secara amnya, sebuah kedai minyak memerlukan penapis minyak, udara dan minyak, lif hidraulik atau bicu, mesin untuk mendiagnosis masalah dengan kenderaan, pemampat udara, dan alat seperti kunci pas. Sekiranya anda memiliki francais, francaisor akan menentukan alat, peralatan, minyak, penapis dan persediaan serta inventori lain yang anda gunakan. Banyak kedai pelumas membawa minyak jenama eksklusif. Pemilik francais selalunya mesti membeli atau menyewa alat dan peralatan dari syarikat induk, atau dari vendor yang diluluskan oleh syarikat tersebut.

Pemasaran

Perniagaan peluk menarik pelanggan melalui lokasi dan kemudahan. Anda harus meletakkan kedai anda di sepanjang laman web yang kelihatan, seperti jalan yang dilalui dengan baik atau berhampiran pusat membeli-belah. Banyak kedai menukarkan perubahan minyak mereka sebagai "ekspres" atau "cepat" dalam masa 15 minit. Jumlah kenderaan anda dapat meningkat dengan menerima pelanggan tanpa janji.

Isu-isu alam sekitar

Mengendalikan kedai pertukaran minyak bermaksud anda menghasilkan minyak terpakai. Pengendalian dan pembuangan yang betul akan membantu melindungi kualiti air di komuniti anda dan membuat anda tidak menghadapi denda atau masalah undang-undang. Sekiranya boleh, elakkan mencampurkan minyak bekas dengan sisa seperti antibeku, cecair penghantaran atau petrol. Simpan minyak terpakai dalam tangki atau bekas tahan bocor atau karat. Kedai minyak pelumas boleh berfungsi sebagai pusat kitar semula minyak terpakai.