Isi Ulang Dakwat Tidak Berfungsi di Pencetak Saya

Sekiranya pejabat anda menggunakan pencetak inkjet untuk surat-menyurat, foto dan jenis dokumen perniagaan yang lain, anda boleh memilih pengisian semula kartrij sebagai penawar kepada kos bahan habis yang tinggi. Mengisi semula boleh menjadi proses yang tidak kemas, tetapi jika penjimatan meningkatkan tahap asas anda, anda mungkin menganggapnya bernilai masa dan usaha. Apabila anda memasang semula kartrij yang diisi semula hanya untuk melihat cetakan yang tidak terlalu hebat di dulang keluaran, namun, anda boleh menyelesaikan beberapa isi ulang balik anda dengan membersihkan barang habis anda.

Pembersihan Kepala

Sekiranya kartrij isi semula anda menghasilkan output yang tidak berkualiti setelah anda memasukkannya semula, anda mungkin perlu menjalankan satu atau beberapa prosedur pembersihan kepala sebelum anda melihat kualiti cetakan yang anda harapkan. Perisian yang anda gunakan untuk mengurus pencetak anda harus merangkumi kawalan untuk membersihkan kepala dan menyelaraskan. Dalam beberapa kes, pencetak anda mungkin memerlukan lebih daripada satu pas untuk membersihkan sedikit dakwat lama. Kitaran pembersihan menguras sebahagian kandungan kartrij anda, sehingga penggunaan prosedur ini secara meluas akan mengurangkan kapasiti cetak isi ulang anda.

Muncung Tersumbat

Sekiranya anda mengeluarkan kartrij dakwat anda atau membiarkannya terpasang di dalam pencetak tanpa menggunakannya untuk jangka masa yang panjang, ia boleh menyebabkan penyumbatan yang menghalang dakwat keluar. Dalam kes ini, bahkan rutin membersihkan kepala berulang mungkin tidak menyelesaikan masalah. Anda mungkin dapat menghapus penyumbat jika anda memasang tinta kartrij pada kain bebas serat yang direndam alkohol semalaman dan menjalankan kitaran pembersihan yang lain setelah anda memasang semula kartrij. Walaupun percubaan pembersihan berulang tidak dapat menyelesaikan masalah, kartrij anda berada dalam tong sampah.

Kartrij Sekali Masa

Beberapa pengeluar pencetak inkjet menawarkan kartrij murah yang dibina dengan mekanisme pencegahan pengisian semula. Apabila anda membeli bekalan ini di laman web pengeluar, anda akan melihat penafian yang memberi amaran kepada anda untuk tidak mengharapkannya dapat digunakan semula. Program harga yang menjadikannya tersedia dengan potongan harga juga merangkumi peruntukan pengembalian untuk kitar semula yang dikenakan oleh pengeluar sebagai syarat penjimatan yang anda terima. Sekiranya anda ingin mengisi semula kartrij anda, beli barang keperluan dengan harga biasa untuk mengelakkan teknologi anti-isi semula.

Terlalu Banyak Isi Ulang

Tiada kartrij inkjet yang dapat menahan kitaran pengisian semula yang berterusan. Anda mungkin dapat menggunakan semula lima kali atau lebih, tetapi akhirnya, anda mesti memulakannya dengan set kartrij baru. Apabila kartrij dakwat habis, tidak ada jumlah pembersihan kepala dan penyesuaian semula yang mengembalikannya ke keadaan kerja yang betul, atau percubaan anda untuk menutupnya setelah anda mengisinya tidak dapat mencegahnya bocor atau meresap. Mencuba dengan bahan habis pakai yang tidak lagi berfungsi dengan betul boleh merosakkan pencetak anda, membiarkan kepalanya menjadi kering, mendedahkan bahagian dalamnya pada dakwat yang tersasar atau membuat penyumbat yang tidak dapat anda keluarkan.