Alat untuk Pemilik Kedai Buku Terpakai

Pemilik kedai buku terpakai menghadapi pasaran yang bermusuhan. Buku terpakai memberi margin keuntungan yang kecil dan kos penyelenggaraan ruang batu bata dan mortar terus meningkat. Ebook memerintahkan peningkatan bahagian pasaran tanpa kos inventori fizikal yang berlebihan. Menurut Publishers Weekly, pada tahun 2011, ebook mempunyai bahagian dua digit dalam fiksyen dengan kenaikan yang diunjurkan. Walaupun terdapat sekatan jalan raya, pemilik kedai buku terpakai dapat menggunakan beberapa alat untuk membantu melindungi inventori dan bahagian pasaran.

Jualan Dalam Talian

Biro Banci AS menganggarkan penjualan runcit dalam talian lebih dari $ 50 juta untuk suku pertama tahun 2012. Penjualan dalam talian biasanya bermaksud membayar banyak wang untuk laman web khusus yang menggabungkan keranjang belanja dan langkah-langkah perlindungan data. Kini, kedai buku terpakai dapat memberi sokongan kepada platform peruncit utama yang ada yang membolehkan pengguna menjual di laman web mereka. Laman web ini benar-benar memotong, tetapi memberikan akses kepada berjuta-juta pelanggan. Dengan harga yang berhati-hati, pemilik kedai buku terpakai dapat menggunakan jenis penjualan ini dan masih mendapat keuntungan.

Acara

Acara sering menimbulkan mimpi buruk logistik untuk pemilik kedai, tetapi ia juga menarik pelanggan untuk masuk dan melihat-lihat. Walaupun tidak biasa, pemilik kedai buku terpakai dapat menawarkan ruang mereka untuk menandatangani buku dan menyiapkan jadual yang menampilkan salinan terpakai karya-karya penulis yang lebih lama. Acara juga memberi peluang kepada pemilik kedai buku untuk berhubung secara peribadi dengan pelanggan, yang meningkatkan rasa komuniti. Suzanna Hermans, pemilik bersama Oblong Books, menjadikan pembangunan komuniti sebagai asas perniagaannya, menurut USA Today.

Kawalan Kelembapan

Pengawalan kelembapan yang tidak mencukupi di kedai buku terpakai meninggalkan inventori dalam keadaan celaka. Kelembapan terlalu banyak di kedai dan halaman buku boleh mula bersatu. Kelembapan yang terlalu sedikit menjadikan kertas dan kulit kering dan rapuh. Dalam senario terburuk, kulit akan retak dalam keadaan kelembapan rendah. Untuk kedai-kedai yang terletak di kawasan yang terdedah kepada kelembapan yang sangat tinggi atau sangat rendah, penyahhidratan dan pelembap membantu menjaga keadaan inventori kedai.

Perisian Pengurusan Inventori

Pembeli buku sering ke kedai mencari tajuk tertentu. Sistem pengurusan inventori asas menyelaraskan proses membantu pelanggan ini dengan membenarkan pegawai menjalankan carian tepat di kaunter. Program pengurusan inventori yang berkesan juga akan memberi pilihan kepada pemilik kedai buku terpakai untuk penginvoisan dan pengurusan akaun pelanggan, serta memungkinkan pencarian ISBN 13 digit. Program ini juga menjimatkan masa pemilik kedai buku dengan memusatkan pengurusan inventori dan pengurusan akaun pelanggan ke satu program.