Senarai semak untuk Dasar Sewa Baru

Keseronokan untuk memulakan pekerjaan baru boleh menjadi luar biasa bagi pekerja baru, dan terutama bagi seseorang yang baru bekerja. Membuat senarai semak untuk pekerja baru membantu menyeragamkan proses pengambilan pekerja baru untuk memastikan setiap pekerja bermula dari titik permulaan yang sama. Setiap anggota jabatan sumber manusia mempunyai peranan penting dalam memproses pengambilan pekerja baru.

Langkah Awal Dan Dokumentasi

Sediakan dokumen kerja penting kepada pekerja baru pada hari pertama bekerja. Dokumen-dokumen ini harus merangkumi bukti kelayakan untuk bekerja, perjanjian kerahsiaan, dan sebarang pendedahan dan perjanjian lain yang harus dipersetujui oleh pekerja tersebut untuk menjadi pekerja dengan syarikat anda. Pekerja juga mesti melengkapkan borang pemotongan cukai persekutuan; Texas tidak mempunyai cukai pendapatan negara, dan juga Houston tidak mempunyai cukai pendapatan bandar.

Penjelasan Faedah

Terangkan pakej faedah syarikat kepada pekerja baru. Biasanya, wakil faedah akan menghabiskan banyak masa dengan pekerja baru untuk menjelaskan faedah, seperti penjagaan kesihatan, pergigian, penglihatan dan insurans jangka panjang. Di samping itu, wakil faedah anda harus berpengetahuan mengenai faedah lain, termasuk rancangan perlindungan pendapatan, seperti program 401k, pencen dan pembahagian keuntungan. Tawarkan bantuan kepada pekerja baru dalam membuat pilihan rancangan penjagaan kesihatan dan menyelesaikan kertas kerja.

Orientasi Sewa Baru

Sahkan jadual pekerja untuk orientasi pengambilan pekerja baru. Syarikat yang mengupah beberapa pekerja baru pada satu masa biasanya mempunyai kelas orientasi. Kelebihannya ialah pekerja baru dari pelbagai jabatan mempunyai peluang untuk bertemu antara satu sama lain. Pekerja baru bahkan boleh menjalin ikatan antara satu sama lain apabila mereka mempunyai tarikh pengambilan yang sama.

Jawab sebarang pertanyaan yang ada pada pekerja mengenai orientasi, waktu kerja, pakaian seragam, dan keadaan kerja yang lain. Program orientasi yang komprehensif akan menangani semua perkara ini; namun, sebilangan pekerja mungkin enggan bertanya soalan tertentu dalam suasana kumpulan.

Pengenalan

Perkenalkan pekerja baru itu kepada rakan sejawatnya jika dia berada dalam kedudukan kepimpinan. Pengurus yang datang mengalu-alukan peluang untuk bertemu rakan sejawat mereka yang mempunyai tanggungjawab dan kelayakan yang serupa. Pendekatan "round-robin" untuk memperkenalkan pengurus antara satu sama lain adalah cara yang ideal untuk memudahkan pertemuan ini.

Bagi pekerja bukan pengurusan, pengurus pengambilan pekerja baru akan memperkenalkannya kepada pekerja di jabatan tersebut. Pengusaha kecil kadang-kadang akan makan tengah hari alu-aluan sehingga semua orang berpeluang menyambut pekerja baru.

Susulan

Lawati pekerja baru setelah beberapa minggu untuk memeriksa kemajuannya, atasi segala masalah yang dia miliki sebagai anggota baru pasukan, dan ikuti segala masalah yang mungkin dia alami ketika memulakan pekerjaan.