Cara Mengurangkan Ukuran Sempadan Pratonton Imej di Windows Explorer

Aplikasi pengurusan fail Windows Explorer di Windows 7 menyertakan panel pratonton yang dapat Anda gunakan untuk melihat isi fail gambar dan fail lain pada cakera keras anda. Secara lalai, panel pratonton mengambil sebahagian besar kawasan kerja ketika Windows Explorer dimaksimumkan, meninggalkan sedikit ruang untuk memaparkan fail dan folder. Anda boleh menyesuaikan ukuran sempadan. Namun, program ini tidak akan menyimpan tetapan anda, memaksa anda mengubah ukuran sempadan setiap kali anda melancarkan aplikasi. Tidak ada penyelesaian tetap, tetapi anda boleh menyelesaikan masalahnya.

1

Lancarkan Windows Explorer. Sekiranya program dimaksimumkan untuk mengisi seluruh layar, klik butang "Pulihkan Bawah" di sebelah "X" di sudut kanan atas untuk mengurangi ukuran tetingkap.

2

Gunakan penunjuk tetikus anda untuk menyeret tepi tetingkap program sehingga memenuhi seluruh skrin.

3

Aktifkan panel pratonton dengan mengklik ikon segiempat pada bar alat jika belum ditunjukkan.

4

Klik sempadan kiri panel pratonton, dan seret ke kanan sehingga panel pratonton adalah ukuran yang diinginkan. File Explorer akan mengekalkan tetapan panel pratonton ini setiap kali anda memaksimumkan aplikasi pada masa akan datang kecuali jika anda mengubah ukuran panel pratonton secara manual lagi, dalam hal ini ia akan kembali ke tingkah laku sebelumnya.