Cara Mematenkan Peranti

Paten utiliti yang dikeluarkan oleh Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS (USPTO) membantu melindungi peranti anda daripada penggunaan yang tidak dibenarkan. Permohonan paten dalam talian memberikan arahan yang jelas untuk pemfail. Tetapi anda akan memerlukan kepakaran untuk membuat gambar yang diperlukan, menulis naratif yang menerangkan proses penemuan, dan menyenaraikan tuntutan paten tertentu. Pencipta baru harus mempertimbangkan untuk mengupah pengacara dan artis dengan pengalaman paten yang berjaya untuk membantu membuat gambar dan naratif aplikasi yang diperlukan.

Memfailkan Dalam Talian

1

Log masuk ke pangkalan data paten USPTO untuk meneliti paten semasa yang dikeluarkan ke peranti serupa untuk mendokumentasikan ketersediaan paten baru. Halaman Web USPTO utama merangkumi pautan ke ciri carian.

2

Buat gambar peranti anda mengikut spesifikasi yang disenaraikan oleh USPTO dan digitalkan gambar sebagai fail Format Dokumen Portable, atau PDF. Buat paparan yang mencukupi untuk mendokumentasikan peranti anda dengan jelas dan memenuhi syarat untuk penomboran, pembayang gambar dan pelabelan.

3

Log masuk ke sistem EFS-Web yang dipautkan dari laman web utama USPTO.

4

Daftar sebagai eFiler yang tidak berdaftar dengan memasukkan nama dan alamat anda. Mendaftar memberikan nombor pelanggan dan pensijilan digital untuk aplikasi tersebut.

5

Lengkapkan "Lembaran Data Aplikasi" termasuk nama dan kewarganegaraan penemu, maklumat surat-menyurat, dan sebarang maklumat perwakilan atau tugas untuk penemuan tersebut.

6

Isi halaman "Latar Belakang Penemuan" dan "Ringkasan Ringkas Penemuan". Halaman-halaman ini meminta naratif proses penemuan untuk menggambarkan tuntutan anda sebagai penemu.

7

Buat keterangan bertulis mengenai penemuan, termasuk tajuk penemuan dan naratif proses penemuan yang memenuhi nombor halaman dan margin yang ditentukan oleh USPTO. Isi halaman "Penerangan Terperinci mengenai Penemuan".

8

Lengkapkan halaman "Tuntutan" untuk memperincikan ruang lingkup perlindungan paten yang dicadangkan. Tuntutan mesti menentukan perlindungan hak paten sebenar yang diminta dan menyenaraikan elemen baru, berguna dan tidak jelas pada peranti anda.

9

Buat pernyataan di bawah 150 perkataan untuk meringkaskan permohonan paten anda dan memasukkan teks pada halaman "Abstrak Pendedahan" aplikasi dalam talian.

10

Muat naik fail gambar PDF untuk peranti.

11

Tentukan jenis bayaran untuk permohonan anda. Klasifikasi entiti kecil biasanya berlaku untuk penemu kecil bebas, sementara entiti besar sesuai dengan pencipta yang bekerja untuk syarikat atau pencipta bebas yang memberikan hak kepada pihak lain.

12

Lengkapkan sumpah atau perisytiharan dalam talian.

13

Bayar yuran permohonan yang diperlukan, termasuk biaya pengajuan, carian dan pemeriksaan, dengan menggunakan pindahan elektronik atau kad kredit.

14

Jawab sebarang pertanyaan daripada pegawai paten yang ditugaskan untuk permohonan anda

Permohonan Kertas

1

Minta borang permohonan kertas dari USPTO.

2

Selesaikan langkah 1 dan 2 di bawah bahagian "aplikasi dalam talian" di atas.

3

Selesaikan langkah hingga 9 di bawah bahagian aplikasi dalam talian, dengan menggunakan salinan kertas aplikasi.

4

Kemaskan bahan dan gambar permohonan paten anda. Masukkan cek yang perlu dibayar kepada "Pengarah Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS" untuk memfailkan, mencari dan meneliti kos, dalam bungkusan.

5

Kirimkan bungkusan ke alamat yang tertera di aplikasi kertas.