Mempertimbangkan Perkongsian Perniagaan Kejuruteraan Awam

Syarikat kejuruteraan awam mungkin perlu berhati-hati ketika mempertimbangkan perkongsian, kerana beberapa sebab. Kontrak mereka mungkin jangka panjang, dari beberapa bulan hingga beberapa tahun - puluhan tahun sekiranya berlaku perkongsian awam-swasta. Selanjutnya, mereka boleh membahayakan nyawa orang sekiranya kualiti pembinaan mereka tidak berada di tahap tertinggi. Mereka juga perlu mengikuti dan menggunakan teknologi terkini, yang sangat mahal. Kerjasama kejuruteraan awam mempunyai kelebihan dan kekurangan.

Kelebihan: Berkongsi Sumber

Salah satu kelebihan terbesar dalam perkongsian perniagaan ialah berkongsi sumber - modal, kemahiran dan pengetahuan pekerja, dan peralatan. Berkongsi risiko juga membantu para pembuat keputusan mencari penyelesaian yang paling sesuai. Bagi syarikat kejuruteraan awam, teknologi perkongsian membantu syarikat memberikan perkhidmatan yang lebih baik. Sebagai contoh, menggunakan perisian reka bentuk terkini akan membantu para jurutera memberikan penyelesaian yang lebih cepat dan lebih baik. Berkongsi peralatan mahal dan aset lain juga memberi manfaat kepada kedua-dua syarikat.

Kekurangan: Berkongsi Liabiliti

Kelemahan besar, bagaimanapun, adalah bahawa rakan kongsi juga harus berkongsi liabiliti. Sekiranya salah satu rakan kongsi melakukan kesalahan besar atau muflis, ia akan mempengaruhi semua rakan kongsi secara sah, kewangan dan reputasi. Juga, jika salah satu rakan kongsi menarik diri atau mati tanpa disangka-sangka, kontrak kejuruteraan awam - yang mungkin berlanjutan selama beberapa tahun - mungkin akan mengalami kerugian. Mengecilkan, melakukan subkontrak atau mencari rakan lain semalaman adalah membebankan.

Kelebihan: Pasaran yang Lebih Luas

Kelebihan lain untuk perkongsian kejuruteraan awam ialah, bersama-sama, syarikat dapat memperluas pasaran mereka. Sebagai contoh, sebuah syarikat kejuruteraan yang mengkhususkan diri dalam membangun infrastruktur pengangkutan (jalan / lebuh raya, transit, landasan kereta api, pelabuhan dan lapangan terbang) dapat bergabung dengan sebuah syarikat yang mengkhususkan diri dalam infrastruktur alam sekitar (bekalan air, air buangan, sisa pepejal) untuk meliputi kedua bidang kepakaran, serta beberapa kontrak multidisiplin yang kompleks. Dengan cara ini, mereka juga dapat meningkatkan basis pelanggan, reputasi dan jumlah projek mereka.

Kekurangan: Bertolak ansur

Salah satu risiko perkongsian adalah bergantung kepada pasangan anda hingga tahap tertentu. Semasa memulakan kontrak pembinaan selama lima tahun dengan pasangan anda, misalnya, anda mungkin perlu berkompromi dalam setiap langkah sekiranya pasangan anda tidak bermotivasi seperti anda atau jika anda tidak bertentang mata. Hubungan yang kurang memuaskan dengan pasangan anda boleh menyebabkan lebih banyak kerumitan daripada keuntungan.