Undang-undang Pekerjaan

Terdapat undang-undang pekerjaan mengenai segala hal, mulai dari pencatatan hingga upah minimum hingga bagaimana menampilkan poster undang-undang pekerjaan di tempat kerja. Jabatan Tenaga Kerja AS mengawasi undang-undang pekerjaan di peringkat persekutuan, dan semua negeri dan harta benda AS mesti mematuhi undang-undang dan peraturan tersebut. DOL.gov menggariskan semua perincian undang-undang pekerjaan dan pematuhan, serta apa yang dapat dilakukan oleh pekerja apabila undang-undang tersebut dilanggar.

Langkah Pertama Jabatan Tenaga Kerja

Undang-undang yang berbeza berlaku untuk berbagai jenis perniagaan, dan berdasarkan pada jenis perniagaan, ukuran, jumlah pekerja dan sifat pekerjaan. Undang-undang mengatur bagaimana catatan kepatuhan harus disimpan, dan mereka juga menjelaskan garis panduan minimum yang harus digunakan oleh majikan untuk menjaga perniagaannya secara sah. Undang-undang tersebut juga menggariskan apa yang diberitahu oleh majikan kepada pekerja. Langkah Pertama DOL adalah penasihat undang-undang pekerjaan dalam talian yang memberikan maklumat mengenai sejumlah undang-undang ini. Kemudahan dalam talian Langkah Pertama merangkumi topik seperti faedah paru-paru hitam, perlindungan kredit pengguna, hiasan, jam kerja kontrak, perlindungan poligraf, piawaian pekerja yang adil, pekerja anak, cuti keluarga dan perubatan, dan imigrasi dan kewarganegaraan; serta banyak subjek lain yang mementingkan majikan.

Hak Tempat Kerja

Isu hak tempat kerja diliputi dalam topik seperti pampasan, pekerjaan yang sama, rancangan kesihatan, rancangan persaraan, pemberhentian, upah dan insurans pengangguran. Perkara utama yang perlu diingat adalah bahawa DOL mengekalkan dan mentadbir lebih daripada 180 undang-undang persekutuan yang merangkumi 10 juta majikan dan 125 juta pekerja di Amerika Syarikat. Undang-undang yang berbeza berlaku untuk bidang yang berlainan, jadi yang terbaik untuk dilakukan adalah menyelidiki setiap bidang secara individu dan apa yang undang-undang itu lakukan dan tidak dilindungi untuk industri tertentu.

Gaji Minimum dan Lebih Masa

Undang-undang gaji minimum adalah gaji setiap jam yang diwajibkan oleh undang-undang menjadi jumlah paling minimum yang perlu dibayar oleh majikan. Jumlah di atas yang dirundingkan antara majikan dan pekerja pada masa dan tarikh pengambilan pekerja. Banyak negeri juga mempunyai undang-undang lembur, dan pekerja biasanya berhak mendapat kenaikan harga dua, jika mereka berbeza. Pengecualian terhadap undang-undang gaji minimum biasanya berlaku untuk pekerja tipis seperti pelayan wanita dan pekerja muda di bawah usia 20 tahun yang mana undang-undang buruh lain juga berlaku. Bayaran lebih masa secara amnya diharuskan oleh undang-undang setelah pekerja bekerja 40 jam dalam seminggu bekerja. Jumlah ini adalah satu setengah kali jumlah gaji yang biasanya dibayar pada kadar biasa. Pekerjaan yang membayar $ 10 sejam akan membayar lebih masa pada kadar $ 15 sejam.Dua kali untuk hujung minggu dan cuti yang tidak terlibat dengan minggu kerja 5 hari Isnin hingga Jumaat tidak dilindungi di bawah Akta Tenaga Kerja yang Adil; ia adalah kesepakatan antara majikan dan pekerja.

Kontraktor Bebas

Walaupun ada undang-undang yang berlaku untuk pekerja yang bekerja di bawah perlindungan kontrak persekutuan, tidak ada banyak undang-undang persekutuan yang ada untuk pekerja kontrak bebas yang bukan pekerja tetap sepenuh masa syarikat, kecuali mereka bekerja melalui apa yang dikenali sebagai agensi penempatan sementara atau pekerjaan. Secara umum, dalam keadaan tertentu, pekerja IC diperlakukan sebagai pekerja jika pekerjaan mereka berdasarkan standard per jam dan bukan per pekerjaan yang memerlukan kontraktor untuk menyelesaikan sesuatu pekerjaan dan kemudian menagihnya.

Hilang Upaya dan Tuntutan Lain Cuti Ketiadaan

Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan tahun 1970, atau OSHA, merangkumi pekerja yang bekerja kebanyakannya dalam keadaan berbahaya, seperti mengendalikan bahan kimia dan bekerja dalam keadaan yang tidak selamat dari persekitaran. Pampasan pekerja merangkumi pekerja yang cedera di tempat kerja atau di tempat bertugas dengan pelaksanaan pekerjaan, dan ada undang-undang dan tindakan lain yang berlaku untuk melindungi pekerja yang kurang upaya atau mesti mengambil cuti ketiadaan bukan disebabkan oleh syarikat mana pun -berkaitan dengan bahaya atau alasan yang berkaitan dengan pekerjaan. Akta Cuti Keluarga dan Perubatan, atau FMLA, merangkumi wanita hamil, pasangan dan anak-anak dan dikembangkan sebagai tindak balas undang-undang langsung kepada wanita dan anak-anak yang tidak dilindungi oleh undang-undang ketika wanita boleh dipecat atau 'diberhentikan tanpa batas waktu' kerana memulakan atau membangun mereka keluarga atau kerana terpaksa meninggalkan pekerjaan untuk menjaga saudara atau anak yang sudah tua atau sakit.