Cara Melakukan Inventori pada Permulaan Tahun untuk Penyata Cukai

Apabila anda menyiapkan pengembalian cukai untuk perniagaan anda setiap tahun, kos barang yang dijual mungkin merupakan perbelanjaan besar yang anda tolak dari pendapatan sebagai sebahagian dari menentukan pendapatan bercukai. Inventori permulaan anda adalah maklumat penting yang digunakan untuk mengira kos barang yang dijual. Oleh itu, inventori boleh memberi kesan besar kepada pendapatan kena cukai syarikat anda.

Tujuan

Perniagaan melakukan inventori akhir tahun atau penutupan. Inventori penutupan biasanya berfungsi sebagai inventori pada awal tahun cukai baru, jadi jumlahnya pada akhir tahun dan awal tahun berikutnya adalah serupa. Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri mengatakan bahawa apabila angka tidak sama, anda mesti melampirkan penyata kepada penyata cukai anda yang menjelaskan perbezaan. Inventori permulaan yang anda catat selama satu tahun akan digunakan untuk mengetahui kos barang yang anda jual untuk tahun yang akan datang seperti berikut: Nilai inventori penutup pada akhir tahun semasa dikurangkan dari nilai inventori awal ditambah semua inventori pembelian untuk tahun tersebut untuk mencari kos barang yang dijual.

Penyediaan

Inventori fizikal harus dilakukan ketika perniagaan anda ditutup, atau sekurang-kurangnya dalam jangka masa yang perlahan. Walau apa pun, menyelesaikannya dengan cepat mengurangkan gangguan operasi perniagaan biasa. Untuk mempercepat, mengatur dan membersihkan kawasan simpanan, kemudian kira stok simpanan dan bergerak perlahan terlebih dahulu. Tugaskan pekerja yang akan melakukan inventori ke kawasan tertentu dan berjumpa dengan semua orang untuk memastikan mereka tahu bagaimana melengkapkan helaian kiraan.

Inventori fizikal

Sebaiknya menangguhkan operasi penghantaran dan penerimaan semasa persediaan fizikal untuk mengelakkan percampuran. Pekerja harus bekerja secara berpasangan, dengan satu orang menghitung dan yang lain mencatat maklumat. Lembaran pengiraan hendaklah ditandatangani dan dikembalikan kepada orang yang ditugaskan untuk menyerahkan dan mengumpulkannya. Seorang penyelia atau pekerja yang dilantik melakukan pengiraan semula sampel di setiap bahagian untuk mengesahkan ketepatannya.

Penilaian

Secara amnya, adalah keuntungan anda untuk memastikan penilaian inventori serendah mungkin kerana ini mengurangkan aset anda untuk tujuan cukai pendapatan dan meminimumkan jumlah yang dikenakan cukai inventori. Manfaatkan peluang untuk mengurangkan penilaian inventori yang sudah usang atau sebaliknya tidak dapat dijual dengan harga penuh. IRS biasanya akan membiarkan anda menilai barang-barang ini dengan harga jualan yang dijangkakan sekiranya lebih rendah daripada kos. Anda perlu memilih kaedah penilaian. Pengenalpastian khusus bagi setiap item adalah yang paling tepat, tetapi hanya praktikal apabila setiap unit dapat dikenal pasti, seperti kereta di sebuah dealer. Biasanya, perniagaan menggunakan penilaian pertama, keluar pertama, dipanggil FIFO, atau penilaian keluar masuk pertama, disebut LIFO. FIFO menganggap inventori yang diperoleh pertama dijual terlebih dahulu. Apabila harga meningkat,ini bermaksud bahawa inventori yang paling baru dibeli dan oleh itu paling mahal digunakan untuk penilaian. Dalam keadaan ini, LIFO dapat mengurangkan nilai inventori untuk tujuan cukai dengan membuang inventori yang baru diterima dari buku.