Kelebihan Six Sigma & ISO 9000 di Firma Kecil

ISO 9000 dan Six Sigma adalah dua sistem untuk mengukur dan menilai proses pengurusan kualiti. Ini adalah cara perniagaan memastikan perniagaannya mempunyai sistem yang berfungsi dengan tepat, andal dan cekap. Kedua-dua sistem ini dapat memberi keuntungan kepada perniagaan kecil, bergantung pada anggaran perniagaan dan alasannya untuk menilai sistemnya.

Konsep ISO 9000

ISO 9000 adalah rangkaian piawaian yang dikembangkan oleh Organisasi Piawaian Antarabangsa dan ditadbir oleh badan standard nasional dalam sebuah negara, seperti Institut Piawaian Nasional Amerika. Piawaian merangkumi sistem pengurusan kualiti. 9001: 2008 merangkumi garis besar umum sistem, sementara piawaian lain dalam siri ini merangkumi pelaksanaan isu-isu tertentu

Kelebihan ISO 9000

Oleh kerana piawaian ISO diiktiraf dan dipandang tinggi, pematuhan ISO 9000 dapat menjadikan syarikat lebih menarik bagi rakan niaga yang berpotensi. Dalam beberapa kes, pelanggan mungkin memerlukan pembekal mematuhi pematuhan ISO 9000. Penyeragaman ini dapat mengurangkan jumlah kejadian di mana syarikat perlu diaudit sistem kualitinya. Syarikat yang mematuhi syarat untuk mendapatkan pensijilan ISO 9000 sering memperoleh hasil yang lebih baik dalam perniagaan mereka, misalnya dari segi penggunaan sumber yang berkesan. Terdapat beberapa perdebatan mengenai apakah ini adalah kesan kausal: mungkin perniagaan yang lebih efektif cenderung mendapatkan sijil pertama.

Konsep Six Sigma

Six Sigma adalah sistem yang dirancang untuk mengurangkan kesilapan dalam proses. Ini termasuk pengeluaran dan penyampaian perkhidmatan. Dua varian utama Six Sigma dapat diterapkan pada elemen proses tertentu. Yang pertama, DMAIC, melibatkan mendefinisikan masalah, mengukur prestasi semasa, menganalisis penemuan, memperbaiki proses dan mengendalikan proses di masa depan. Varian kedua, DMADV, mempunyai tiga langkah pertama yang sama, dengan "memperbaiki" dan "kawalan" diganti dengan merancang elemen baru ke sistem dan kemudian mengesahkan bahawa elemen baru berfungsi.

Kelebihan Six Sigma

Six Sigma mungkin merupakan pilihan yang lebih berpatutan untuk perniagaan yang lebih kecil kerana tidak standard seperti ISO 9000, yang bermaksud terdapat lebih banyak perkhidmatan pengesahan formal hingga tidak rasmi yang tersedia.

Six Sigma mempunyai standard kuantitatif terbina dalam yang mungkin memudahkan perniagaan mengukur kejayaan. Ideanya adalah bahawa proses adalah Six Sigma jika 99,99966 persen hasilnya seperti yang diinginkan, yang bermaksud 34 hasil "salah" dari setiap 10 juta. Perniagaan ini dapat menetapkan sendiri definisi hasilnya, misalnya menghasilkan widget yang sesuai dengan ukuran tertentu, atau menjawab panggilan telefon dalam jumlah deringan tertentu.