Kaedah Perekrutan Proaktif

Menunggu sehingga anda mempunyai kedudukan terbuka atau hanya menggunakan satu atau dua jawatan untuk merekrut pekerja tidak akan membantu anda menarik dan mencari kakitangan terbaik untuk perniagaan anda. Merekrut pekerja dapat menjadi upaya berkelanjutan yang terjadi walaupun anda tidak memiliki pekerjaan. Dengan menggunakan pelbagai kaedah perekrutan proaktif, anda dapat mengembangkan pangkalan data bakat luar biasa yang dapat anda gunakan ketika posisi terbuka.

Rancang Keperluan Anda

Sekiranya anda tahu anda akan mengambil pekerjaan secara berkala selama satu atau dua tahun mendatang, buat rancangan yang memproyeksikan keperluan anda. Kemas kini carta organisasi anda dan tambahkan kedudukan yang anda fikir mungkin anda perlu isi pada masa akan datang. Tulis keterangan pekerjaan untuk setiap pekerjaan yang Anda miliki saat ini, sekiranya anda perlu mengganti siapa pun, dan untuk pekerjaan yang dijangkakan. Huraian pekerjaan ini membantu dalam pengambilan pekerja.

Buat Pangkalan Data

Anda akan menerima resume dari semasa ke semasa walaupun anda belum menghantar jawatan. Orang-orang ini boleh menjadi calon utama untuk bekerja untuk anda pada masa akan datang kerana mereka telah menunjukkan minat dalam perniagaan anda dan mencari anda. Balas pemohon ini dan beritahu mereka bahawa anda akan memasukkannya ke dalam pangkalan data anda dan hubungi mereka apabila anda mempunyai peluang pekerjaan. Tanyakan kepada mereka soalan pra-temu ramah untuk membantu anda menentukan di mana ia mungkin sesuai. Letakkan pemberitahuan di laman web anda bahawa anda menyimpan pangkalan data calon pekerja dan bahawa orang yang berminat boleh menghantar resume dan maklumat hubungan. Sertakan maklumat mengenai syarikat anda dan jenis pekerja yang anda cari.

Rangkaian

Perniagaan tidak selalu memposting iklan pekerjaan ketika mereka memiliki posisi yang menarik, lebih suka menggunakan rangkaian peribadi dan rujukan untuk mencari calon pekerja. Jangan hanya bergantung pada iklan yang dikehendaki untuk mencari calon pekerjaan. Rujukan yang anda periksa kemungkinan besar akan diberikan oleh pemohon dan tidak akan objektif seperti kenalan peribadi anda. Buat akaun LinkedIn untuk perniagaan anda dan sertai persatuan profesional dan kumpulan alumni yang boleh anda gunakan untuk mengumumkan pekerjaan. Tanya rakan sebaya yang anda kenali untuk mengesyorkan calon secara peribadi.

Menghadiri Pesta Pekerjaan

Selain meletakkan iklan yang dicetak dan disiarkan di papan kerja dalam talian, menghadiri pameran pekerjaan untuk bertemu calon berpotensi yang mungkin tidak melihat iklan anda. Anda boleh menambah bakal pekerja ke pangkalan data anda untuk pembukaan di masa hadapan.

Semak Pelan Komponen Anda

Anda akan lebih berkesan dalam merekrut calon berkualiti sekiranya anda menawarkan rancangan pampasan dan faedah yang paling menarik yang diizinkan oleh bajet anda. Bekerja dengan penyedia faedah untuk menambahkan persaraan, penjagaan kesihatan dan faedah lain, yang sebahagiannya tidak dikenakan apa-apa dan mengurangkan cukai gaji anda. Tawarkan sedikit bayaran untuk jawatan tertentu dan kemudian gunakan wang yang anda simpan untuk menawarkan faedah dan faedah seperti tempat letak kenderaan atau perjalanan komisen, pembayaran balik tuisyen, pembayaran iuran keahlian profesional, penitipan anak atau penempatan semula atau program kesihatan.