Cara Mencadangkan Rancangan Perniagaan

Terdapat beberapa situasi di mana anda perlu belajar bagaimana mencadangkan rancangan perniagaan. Sekiranya anda mencari pembiayaan untuk syarikat anda untuk pengembangan atau pengeluaran produk baru, ketika anda ingin menarik minat pelabur dalam organisasi anda atau jika anda ingin mendapatkan pinjaman bank atau kredit, anda perlu dapat untuk mencadangkan rancangan perniagaan anda dengan betul. Setelah templat rancangan perniagaan anda dibuat, selebihnya pekerjaan akan mendapat perhatian khalayak anda.

1

Tinjau rancangan perniagaan anda untuk memastikannya terkini dengan semua data dan maklumatnya. Sebelum anda dapat menyesuaikan rancangan perniagaan untuk khalayak tertentu, anda mesti terlebih dahulu memastikan maklumat asas dalam rancangan anda tepat. Periksa juga kesalahan ejaan dan tatabahasa.

2

Teliti khalayak anda untuk mengetahui apa yang penting bagi anggota khalayak, dan apa jenis maklumat yang mungkin mereka cari. Sekiranya anda dapat menjadualkan pertemuan awal dengan audiens anda untuk membincangkan apa yang diharapkan dari pembentangan anda dan jenis agenda apa yang dimiliki penonton, maka itu boleh menjadi maklumat yang sangat berharga untuk persiapan anda.

3

Kembangkan fokus yang ingin anda berikan kepada penonton semasa pembentangan anda. Setiap penyampaian cadangan perniagaan perlu mempunyai sasaran tertentu. Sekiranya anda mencari jumlah pembiayaan tertentu untuk pelancaran produk baru, maka jadikan tujuan maklumat persembahan anda mengenai produk tertentu dan jumlah wang yang tepat yang anda cari.

4

Reka bahan khusus untuk persembahan anda yang boleh anda tinggalkan bersama khalayak anda. Buat beberapa salinan rancangan perniagaan anda yang disesuaikan untuk khalayak itu, dan buat satu pakej bahan yang menjadi sorotan persembahan anda untuk diberikan kepada ahli khalayak juga.

5

Berlatihlah penyampaian cadangan anda di hadapan rakan sekerja dan rakan-rakan untuk memastikannya mengalir dengan betul, dan anda mempunyai cukup banyak soalan. Anda perlu membuat maklumat anda jelas dan ringkas, dan berlatih di hadapan orang yang anda kenal yang tidak mempunyai maklumat sebelumnya mengenai rancangan perniagaan anda dapat membantu anda mendapatkan input yang jujur ​​yang dapat menjadi sangat berharga untuk menjadikan proposal anda lebih baik.