Perkhidmatan Pelanggan: Kelebihan Strategik

Perkhidmatan pelanggan memainkan peranan penting dalam mengekalkan pelanggan dan mengekalkan aliran pendapatan berulang. Anda juga dapat mengambil langkah untuk menggunakan dasar perkhidmatan pelanggan anda sebagai kelebihan strategik daripada persaingan. Memberi tumpuan kepada pelanggan adalah kaedah yang baik untuk memastikan perniagaan berulang dan membantu meningkatkan rujukan kepada pelanggan baru.

Memperkasakan Ejen

Melaksanakan dasar perkhidmatan pelanggan yang memberi penekanan kepada pelanggan dan bukannya syarikat mewujudkan pengalaman positif bagi pelanggan. Beri kuasa kepada ejen perkhidmatan pelanggan anda untuk membuat keputusan yang mempercepat proses dan meningkatkan kecekapan. Contohnya, membenarkan rakan perkhidmatan pelanggan mengembalikan pembelian pelanggan sehingga $ 500 dapat mempercepat perkhidmatan dan meningkatkan kepuasan pelanggan.

Menyelesaikan Masalah

Perkhidmatan pelanggan adalah mengenai menyelesaikan masalah pelanggan dengan cara yang menguntungkan syarikat dan pelanggan. Contohnya, jika pelanggan mengembalikan produk kerana tidak berfungsi seperti yang diharapkan pelanggan, pelanggan memerlukan masalah yang dapat diselesaikan. Latih wakil perkhidmatan pelanggan anda untuk menanyakan soalan yang tepat untuk menyelesaikan masalah tersebut. Dalam beberapa kes, pengembalian dana mungkin sesuai, sementara dalam kes lain pelanggan mungkin lebih memilih pengganti.

Wakil yang Bermanfaat

Pelanggan yang mempunyai pengalaman positif dengan jabatan perkhidmatan pelanggan syarikat cenderung kembali ke syarikat itu. Anda boleh menggunakan khidmat pelanggan untuk keuntungan anda dengan mengembangkan wakil perkhidmatan yang yakin dan positif. Latih wakil anda untuk berpengetahuan mengenai setiap aspek penawaran syarikat anda supaya wakil dapat memberikan pertolongan dan keyakinan. Kakitangan perwakilan perkhidmatan pelanggan yang membantu dan cekap akan membantu syarikat anda menonjol dari persaingan.

Susulan

Apabila anda mempunyai wakil perkhidmatan pelanggan untuk menindaklanjuti masalah pelanggan, anda akan mencipta kelebihan strategik. Anda menekankan kepada pelanggan betapa pentingnya perkhidmatan untuk syarikat anda, dan anda membuatnya merasa dihargai dengan memeriksa kepuasannya. Anda juga boleh menggunakan tindakan susulan sebagai cara untuk memberikan maklumat produk dan harga kepada pelanggan yang boleh menyebabkan penjualan lain.