Bolehkah Anda Meletakkan Pautan Gabungan di Blog Wordpress?

Blogger dapat menghasilkan wang dari blog mereka menggunakan pemasaran afiliasi, tetapi perkhidmatan blog percuma seperti WordPress.com memiliki peraturan khusus tentang blog komersial, yang meliputi periklanan, konten berbayar dan pemasaran afiliasi. Perlu diingat bahawa pelayan blog percuma WordPress ditujukan terutamanya untuk penggunaan bukan keuntungan. Sebelum anda mengambil bahagian dalam pemasaran gabungan, pastikan bahawa host blog anda membenarkan aktiviti tersebut. Sekiranya blog anda didapati melanggar syarat penggunaannya, host anda boleh menangguhkan atau membuang blog anda.

Blog WordPress

WordPress tersedia untuk blogger dalam dua bentuk: versi yang dihoskan yang anda dapat secara percuma di WordPress.com, dan versi yang dihoskan sendiri di WordPress.org yang mesti anda pasang pada hos Web yang berasingan. Perkhidmatan percuma, WordPress.com, terutama untuk blog peribadi atau bukan keuntungan. Oleh kerana itu, sekatan tertentu dikenakan terhadap pemasaran afiliasi dan bentuk iklan lain di blog yang dihoskan ini.

Peraturan WordPress.com

Sekiranya blog anda dihoskan secara percuma di WordPress.com, anda mungkin tidak menggunakannya sebagai blog pemasaran gabungan. Menurut WordPress, blog pemasaran afiliasi adalah blog yang tujuan utamanya adalah untuk menghantar lalu lintas ke laman web afiliasi, terutama laman pemasaran bertingkat (MLM) dan laman web cepat kaya. WordPress juga melarang kandungan berbayar seperti PayPerPost dan ulasan berbayar seperti ReviewMe. Iklan juga tidak dibenarkan, melainkan blog anda menerima banyak lalu lintas dan anda bersetuju untuk membahagikan pendapatan iklan dengan WordPress, atau jika anda meningkatkan ke hosting VIP berbayar.

Pengecualian

Dasar WordPress menyatakan bahawa menulis ulasan peribadi mengenai perkara seperti buku atau filem dan kemudian menghubungkan ulasan tersebut ke Amazon tidak dianggap sebagai pemasaran gabungan, dan juga tidak menghubungkannya dengan item eBay blogger itu sendiri. Dalam catatan forum bertarikh 6 Januari 2010, seorang kakitangan WordPress menulis: "... jika anda mempunyai blog yang nyata dengan kandungan dan pembaca sebenar, kami tidak keberatan pautan afiliasi ke kedai yang terkenal ..." blog sebenar 'adalah kuncinya. Kakitangan bersedia untuk mengurangkan beberapa kelonggaran [sic] anda yang mempunyai blog sebenar. Sekiranya anda tidak pasti, hubungi sokongan dan tanyakan ... "

Walau bagaimanapun, ini adalah pengecualian daripada peraturan. Pada 28 Julai 2011, sebagai tindak balas kepada pengguna lain yang ingin mengambil bahagian dalam pemasaran gabungan untuk laman web lain, staf WordPress menjawab: "... iklan (termasuk pemasaran gabungan) di WordPress.com tidak dibenarkan."

Pelayan Diri

WordPress mengesyorkan versi perisian blognya yang dihoskan sendiri untuk mereka yang ingin menggunakan blog mereka untuk tujuan komersial. Pemasang WordPress dilengkapi dengan perkhidmatan hosting Web sebagai peralatan standard. Anda juga boleh memuat turun perisian dari WordPress.org. Tiada sekatan pengiklanan untuk blog yang dihoskan sendiri; anda boleh melakukan apa yang anda mahukan selagi mengikut syarat perkhidmatan host Web anda. Menjalankan blog yang dihoskan sendiri memberi anda lebih banyak kawalan ke atas blog anda; namun, anda mesti membayar untuk hosting Web.