Apakah Jenis Komunikasi dalam Perniagaan?

Komunikator perniagaan hari ini bernasib baik kerana mereka mempunyai pelbagai alat komunikasi yang tersedia untuk berkomunikasi dengan khalayak dalaman dan luaran. Itulah berita baik. Berita yang agak kurang baik adalah bahawa semakin banyak pilihan yang ada, semakin sukar untuk memilih pilihan yang tepat untuk khalayak yang tepat. Kuncinya adalah untuk memahami khalayak dan kemudian memilih gabungan alat untuk menyampaikan mesej dengan berkesan.

Bersemuka

Tidak ada yang mengalahkan komunikasi tatap muka dan teknologi tidak akan pernah menggantikannya. Pekerja lebih suka mendapatkan maklumat dari penyelia langsung dan dalam tetapan satu-satu. Itu jelas sukar dilakukan di beberapa persekitaran - misalnya, syarikat global. Dalam keadaan seperti ini, teknologi dapat digunakan untuk mendekati pengalaman tatap muka dengan penggunaan kamera web dan konferensi video.

Media Cetak

Media cetak masih menjadi andalan di banyak organisasi dan digunakan secara meluas untuk menyebarkan segala-galanya dari memo hingga laporan ke buletin dan dokumen lain. Cetakan dapat digunakan dengan berkesan untuk berkongsi maklumat dengan pelbagai orang di beberapa lokasi dan memungkinkan peluang untuk memasukkan teks, grafik dan fotografi. Kelemahannya, melibatkan kos dan masa pengeluaran.

Media Elektronik

Media elektronik telah menggegarkan dunia perniagaan, menawarkan peluang dan juga cabaran. Media elektronik merangkumi pelbagai jenis alat dari e-mel, intranet, hingga media sosial dan semua yang ada di antaranya. Keuntungan media elektronik termasuk kemudahan dan kemudahan mengubah atau mengemas kini maklumat. Tetapi media elektronik tidak berfungsi dengan baik dengan semua pekerja, kata Lin Grensing-Pophal, pengarang "Marketing With the End in Mind." Tidak begitu efektif dalam lingkungan perawatan kesehatan, misalnya, kerana banyak perawat dan staf lain yang bekerja di tempat klinik dengan pesakit tidak memiliki akses yang siap ke media elektronik seperti yang bekerja di lingkungan pentadbiran.

Media Siaran

Media penyiaran, seperti video dan audio, mewakili teknologi lama yang kini dapat dimanfaatkan melalui teknologi baru kerana gambar dan suara dapat disampaikan secara dalam talian. Peranti pengeluaran seperti kamera video dan mikrofon mengalami penurunan kos dengan ketara sejak beberapa tahun kebelakangan ini, menjadikan teknologi ini tersedia dan mudah digunakan.