Cara Memasukkan Fail AVI di Firefox

Memainkan fail AVI di penyemak imbas anda memerlukan anda mempunyai codec dan plugin Firefox yang betul - tanpa itu, anda hanya akan mendapat mesej bahawa Firefox tiada plugin. Kaedah paling mudah untuk mengatasi ini adalah memuat turun pemain dengan codec dan plugin. Walau bagaimanapun, anda tidak dapat mengawal plugin yang dipasang oleh pelawat anda. Anda boleh membuat catatan bahawa mereka harus mempunyai plugin tertentu untuk memainkan kandungan anda, atau anda boleh menggunakan tag HTML5 untuk memasukkan beberapa jenis fail untuk lebih banyak keserasian antara penyemak imbas, termasuk Firefox.

Melekatkan Pelbagai Fail

1

Tentukan format apa yang ingin anda sertakan di halaman anda. Dengan menentukan beberapa jenis video, anda membenarkan penyemak imbas memilih format yang paling sesuai untuk main semula - jadi jika Firefox tidak dapat memainkan AVI, ia akan beralih ke jenis video seterusnya dalam senarai. MP4 adalah format ringan yang sangat serasi. MOV boleh dimainkan oleh QuickTime dan WMV oleh Windows Media Player.

2

Tuliskan teg anda dan sertakan sebarang format video yang anda putuskan untuk digunakan. Ia akan kelihatan seperti ini:

Penyemak imbas anda tidak menyokong teg video.

Ini dapat disarang dengan tag lain seperti W3C mengesyorkan menggunakan gabungan tag untuk memastikan keserasian maksimum dalam penyemak imbas dan perkakasan yang berbeza. W3Schools.com menggariskan pelbagai masalah dan penyelesaian kes terbaik ketika menggunakan HTML untuk menyematkan video di halaman "Memainkan Video dalam HTML."

3

Simpan halaman anda dan uji di Firefox.

Memasang Codec

1

Muat turun dan pasang pek perisian yang anda pilih untuk digunakan. Pek perisian DivX percuma dilengkapi dengan codec yang diperlukan untuk memainkan fail AVI, MKV, MOV, MP4 dan DivX, serta pemain mandiri dan pemain Web untuk video dalam penyemak imbas. VLC juga menawarkan plugin Firefox dan mempunyai sokongan untuk pelbagai jenis fail; semasa pemasangan, pilih pilihan untuk memasang plugin Mozilla. QuickTime juga menawarkan pemalam penyemak imbas yang memainkan beberapa fail, termasuk AVI.

2

Mulakan semula Firefox setelah pemasangan selesai.

3

Ketik "about: plugins" di bar lokasi Firefox dan periksa pemalam anda. Anda boleh melakukan carian pantas untuk "avi", yang akan muncul di lajur "akhiran" di bawah pemalam pilihan anda.