Cara Menyiapkan Cagaran

Syarikat baru biasanya mesti memohon pinjaman perniagaan untuk memulakan operasinya. Syarikat yang ditubuhkan juga dapat mencari pinjaman perniagaan untuk membiayai projek baru atau memperbaiki usaha yang ada. Walau bagaimanapun, perniagaan mungkin tidak dapat memperoleh pinjaman melainkan berjanji untuk menjaminnya.

Mengenai Cagaran

Cagaran adalah aset berharga atau gabungan aset yang anda berjanji kepada pemberi pinjaman untuk mendapatkan pinjaman. Sekiranya anda tidak dapat membayar balik pinjaman anda, pemberi pinjaman boleh mengambil cagaran dan menjualnya untuk mendapatkan kembali hutang. Dalam kebanyakan kes, cagaran yang anda gunakan untuk mendapatkan pinjaman mesti mempunyai nilai pasaran wajar yang sama dengan atau melebihi jumlah wang yang anda pinjam.

Menetapkan Cagaran

Untuk menyediakan cagaran untuk pinjaman perniagaan, anda boleh menawarkan harta nyata atau aset cair kepada pemberi pinjaman. Bentuk cagaran khas merangkumi harta tanah, kenderaan, akaun simpanan dan inventori perniagaan. Adalah mungkin untuk menggadaikan aset yang sudah mendapatkan pinjaman lain, seperti rumah gadai janji. Walau bagaimanapun, pemberi pinjaman akan menganggap hanya nilai ekuiti aset sebagai jaminan kerana gadai janji pertama mempunyai keutamaan daripada semua pinjaman baru.

Penggunaan Aset Peribadi

Sekiranya perniagaan tidak mempunyai cukup aset untuk mendapatkan pinjaman yang diperlukan, pemilik perniagaan boleh menggadaikan harta peribadi mereka untuk mendapatkan pembiayaan. Walaupun sah untuk menggunakan aset peribadi anda untuk mendapatkan pinjaman untuk tujuan perniagaan, dalam beberapa kes mungkin tidak dianjurkan. Sekiranya perniagaan memfailkan kebankrapan dan aset syarikat tidak dapat menampung jumlah hutang yang terhutang pada pinjaman, pemberi pinjaman akan merampas harta peribadi yang anda berjanji untuk mendapatkan kembali baki.

Pertimbangan

Sekiranya perniagaan anda tidak mempunyai jaminan yang mencukupi untuk mendapatkan pinjaman yang anda perlukan, anda mungkin dapat memperoleh pinjaman tanpa jaminan dengan kadar faedah yang lebih tinggi. Beberapa pemberi pinjaman mungkin bersetuju dengan pinjaman tanpa jaminan dengan kadar faedah yang rendah jika perniagaan anda mempunyai sejarah kredit yang baik. Anda juga mungkin dapat memperoleh pembiayaan peer-to-peer, iaitu pinjaman yang berlaku di luar institusi kewangan dan biasanya melibatkan penerimaan pinjaman yang lebih kecil dari beberapa individu.