Mengapa Monitor Berbeza Dengan Resolusi Yang Sama Tampak Berbeza?

Semasa memilih monitor baru, anda perlu mempertimbangkan beberapa faktor. Ukuran dan resolusi monitor adalah pertimbangan yang perlu, kerana pengukuran ini secara langsung mempengaruhi bagaimana aplikasi akan kelihatan. Hanya kerana dua skrin LCD mempunyai jumlah piksel yang sama, itu tidak bermaksud bahawa mereka akan memaparkan gambar yang sama. Memberi perhatian kepada ciri sekunder monitor dapat membantu anda membuat pilihan terbaik.

Pixel Pitch

Piksel piksel, kadang-kadang disebut dot pitch, mengukur jarak antara piksel individu dalam paparan. Semakin dekat piksel antara satu sama lain, gambar beresolusi tinggi yang lebih tajam akan muncul ketika dipaparkan di monitor. LCD biasanya mempunyai nada piksel dalam julat 0,25 hingga 0,30 mm, tetapi anda harus memilih nada piksel terkecil yang mungkin ketika memilih monitor layar besar. Sekiranya boleh, tentukan sama ada pengeluar memberikan penarafan piksel mendatar atau pepenjuru, kerana angka mendatar biasanya sedikit lebih kecil daripada pengukuran pepenjuru, dan beberapa syarikat menggunakannya untuk membuat monitor kelihatan seperti nilai yang lebih baik.

Kecerahan dan Kontras

Dua faktor yang boleh mempengaruhi keupayaan paparan monitor anda adalah nisbah kecerahan dan kontras. Kecerahan hanyalah ukuran kemampuan monitor untuk memadamkan cahaya, biasanya diukur dalam candela per meter kuadrat. Kecerahan 300 candela adalah standard, angka yang lebih tinggi atau lebih rendah daripada jumlah itu boleh mempengaruhi sudut tontonan dan penglihatan keseluruhan. Nisbah kontras adalah perbezaan cahaya ketika skrin benar-benar hitam dan putih sepenuhnya, dengan bilangan yang lebih besar menawarkan julat kecerahan yang jauh lebih besar. Monitor dengan nisbah kontras yang lemah mungkin kelihatan kelabu dan bersih semasa memaparkan gambar gelap.

Masa tindak balas

Masa tindak balas mengukur seberapa cepat satu piksel dapat berpusing dari hitam ke putih dan kembali dalam milisaat. Monitor dengan masa tindak balas yang cepat dapat mengelakkan gangguan hantu, visual visual, dan gangguan lain dalam persekitaran permainan berkelajuan tinggi. Biasanya, apa-apa di bawah masa tindak balas 10 milisaat sesuai untuk bermain kebanyakan permainan video, walaupun pembangun permainan sentiasa mendorong keupayaan visual perkakasan yang ada. Sekiranya anda membeli monitor untuk penggunaan pejabat dan Web sahaja, anda mungkin dapat menjimatkan wang dengan memilih model yang kurang responsif.

Jenis Skrin

Aspek lain dari reka bentuk monitor yang dapat mempengaruhi kualiti gambar adalah teknologi yang digunakan dalam pembuatan skrin. Sebilangan besar monitor LCD anggaran menggunakan skrin Twisted Nematic, yang mempunyai kemampuan pembiakan warna yang terhad dan jarak tontonan yang sempit. Apabila anda melihat skrin TN dari sudut, gambar mungkin kelihatan gelap atau memutarbelitkan. Skrin In-Plane Switching menawarkan kesetiaan warna yang lebih baik dan sedikit penyelewengan, tetapi biasanya lebih mahal daripada model lain. Skrin Penjajaran Vertikal Berpola jatuh di tengah-tengah spektrum, menawarkan kualiti gambar yang lebih baik daripada model termurah tanpa tanda harga yang mahal.