Cara Mengurus Perwakilan Jualan Luar

Perniagaan kecil yang mempekerjakan wakil penjualan dari luar merangkumi syarikat barangan berus dan barangan rumah hingga vendor elektronik dan ensiklopedia kelas atas. Perwakilan penjualan luar sering memerlukan pengurusan yang teliti kerana sifat kedudukan yang bermula sendiri.

Menetapkan matlamat

Sebilangan besar wakil penjualan profesional mempunyai sifat permulaan diri dan mendapat manfaat daripada tujuan atau objektif tertentu. Latihan dapat membantu memberikan banyak kualiti yang diperlukan untuk penjualan yang baik, sementara tujuan yang dapat diukur memungkinkan perwakilan penjualan memahami kemajuan mereka dan memperbaiki prosedur mereka untuk memaksimumkan penjualan. Pemilik dan pengurus harus menetapkan tujuan yang dapat diukur dan spesifik yang memungkinkan penilaian prestasi wakil jualan tepat pada masanya. Matlamat ini mungkin merangkumi jumlah calon pelanggan yang dikunjungi setiap hari, nisbah panggilan yang berubah menjadi penjualan, dan jumlah atau pelanggan berulang. Banyak pemilik perniagaan kecil menggunakan matlamat berjenjang yang menggariskan keperluan minimum dan tahap prestasi yang luar biasa.

Menilai Kemajuan

Cara terbaik untuk mengukur kemajuan wakil jualan adalah dengan mencari kaedah untuk menilai dan mengukurnya. Banyak perwakilan akan melakukan teknik penilaian kendiri untuk melihat apakah mereka memenuhi atau melebihi matlamat. Pengurus harus mempertimbangkan untuk menetapkan ulasan dan sesi bimbingan dua minggu atau bulanan yang membolehkan kedua-dua pihak bertemu dan menilai kemajuan matlamat. Penilaian ini, bersama dengan penilaian kendiri pekerja, membantu wakil jualan mengenal pasti tindakan yang memberi kesan langsung terhadap perkhidmatan, penjualan atau tujuan lain mereka dan membuat penyesuaian yang diperlukan.

Ganjaran Kejayaan

Majikan harus menawarkan insentif untuk membantu memotivasi pekerja untuk mencapai tujuan melebihi keperluan asas. Perniagaan kecil mendapat keuntungan apabila pengurus membincangkan insentif dengan wakil sepanjang semua peringkat proses penetapan matlamat dan penilaian. Insentif tidak perlu berbentuk pampasan wang. Contohnya, memberi cuti tambahan kepada wakil penjualan akan membantunya mengekalkan sikap positif, dan melakukannya tidak akan mempengaruhi matlamat penjualan. Manfaat tambahan seperti memberi telefon bimbit penjualan yang berjaya untuk perniagaan mereka sendiri, atau membiarkan mereka menggunakan kenderaan milik syarikat untuk panggilan penjualan, dapat meremajakan profesional penjualan dan memberi manfaat kepada syarikat secara keseluruhan. Syarikat yang menawarkan matlamat berjenjang juga harus mempertimbangkan sistem ganjaran berjenjang.

Maklumat tambahan

Berikan keperluan masa tertentu untuk penambahbaikan apabila pekerja gagal memenuhi tujuan yang diperlukan. Semasa proses penetapan matlamat, pengurus harus membincangkan dengan wakil masa yang diperlukan untuk pulih dari kemunduran. Jurujual jualan mesti memahami hukuman kerana gagal memenuhi jangkaan dalam jangka masa tertentu. Ini boleh berkisar dari kehilangan faedah hingga pemecatan kerana prestasi. Pengurus harus berusaha untuk mengekalkan sikap positif mengenai matlamat penjualan. Pada masa yang sama, mereka tidak dapat mengabaikan prestasi yang buruk. Kuncinya adalah untuk menyampaikan dengan jelas apa yang diharapkan, sehingga jika seorang wakil penjualan gagal mencapai tujuannya, dia tidak akan terkejut ketika dia bertanggung jawab.