Contoh Strategi Persaingan dalam Pengambilan

Pengambilan pekerja boleh menjadi sangat kompetitif di pasaran di mana peluang pekerjaan melebihi jumlah pemohon pekerjaan yang berkelayakan. Perniagaan kecil dapat menghadapi tantangan yang berbeza untuk menarik pemohon pekerjaan dari pesaing yang lebih besar dengan reputasi yang lebih mapan, tetapi ada sejumlah strategi pengambilan kompetitif yang dapat memberikan keuntungan kepada perusahaan kecil. Mengkaji beberapa contoh strategi kompetitif dalam pengambilan pekerja dapat memberi inspirasi kepada anda untuk mengembangkan kaedah kemenangan anda sendiri.

Pampasan dan Faedah Asas

Gaji dan upah awal untuk pekerja baru boleh menjadi faktor utama dalam mempengaruhi keputusan pemohon antara beberapa tawaran pekerjaan yang bersaing. Malangnya, ini adalah salah satu bidang di mana perniagaan kecil mungkin bersaing dengan pesaing mereka yang mapan. Ini tidak harus terjadi, bagaimanapun, kerana ukuran syarikat kecil dapat memungkinkannya untuk menaikkan gaji untuk pekerja individu yang menjalankan tugas yang lebih luas daripada pekerja dengan gelaran pekerjaan yang serupa di syarikat yang lebih besar. Manfaat komprehensif adalah faktor asas, namun penting, dalam pengambilan pekerja yang kompetitif. Menawarkan insurans kesihatan dan akaun pelaburan yang ditaja oleh syarikat dapat memenuhi keperluan pekerja untuk keselamatan diri dan keluarga dan merupakan tarikan utama bagi pemohon pekerjaan yang lebih tua dan berpengalaman.

Peluang Kemajuan

Memberi peluang yang jelas untuk kemajuan kerjaya adalah strategi pengambilan kompetitif yang dapat dimanfaatkan oleh perniagaan kecil. Ketika mempertimbangkan pilihan antara dua atau lebih tawaran pekerjaan, pemohon dapat lebih tertarik dengan prospek untuk masuk dengan syarikat yang berkembang yang cenderung membuka jawatan pengurusan baru dalam waktu terdekat. Perekrut boleh menggunakan kisah kemajuan pesat mereka sendiri dalam perniagaan kecil untuk menambah kredibiliti tuntutan mereka dan menimbulkan rasa ingin tahu pemohon. Syarikat yang lebih besar dapat memanfaatkan daya tarik ini dengan menyusun jalan kemajuan yang ditentukan dengan jelas dalam organisasi mereka, menunjukkan kepada calon pekerja bagaimana jangka masa perkhidmatan atau memenuhi tujuan prestasi dapat meningkatkan kerjaya mereka dengan cepat.

Pertumbuhan Syarikat

Pekerja abad ke-21 tidak mengharapkan pekerjaan seumur hidup dengan pakej persaraan tajaan syarikat yang murah hati ketika memasuki kontrak pekerjaan. Lebih dari sebelumnya, pekerja berpotensi meneliti pertumbuhan, reputasi dan kesinambungan kewangan majikan yang berpotensi untuk mengelakkan bekerja dengan syarikat yang mungkin melakukan pemberhentian kerja atau pemotongan lain pada masa akan datang. Menggembirakan prospek pertumbuhan syarikat anda yang kukuh dan kelebihan daya saing yang ketara dapat meyakinkan pencari kerja bahawa anda menawarkan keselamatan pekerjaan dan tidak mungkin memulakan pembekuan gaji atau mengambil langkah-langkah bertahan hidup kecemasan yang lain.

Pengambilan Tahap Kemasukan

Menyasarkan pekerja yang masih memperoleh pengalaman pendidikan dapat memberikan kelebihan strategik yang berbeza untuk perniagaan kecil. Perniagaan kecil yang menyasarkan pelajar perguruan semasa untuk jawatan peringkat kemasukan, misalnya, atau yang merekrut orang yang bekerja untuk mendapatkan sijil khusus untuk jawatan magang, dapat mendapatkan pekerja berharga sebelum pekerja lain berminat dengannya, mewujudkan tenaga kerja yang setia dan berpengalaman dengan cerita positif untuk diberitahu mengenai majikan yang memberi mereka peluang awal kerjaya. Perniagaan kecil boleh mengambil pelajar kolej peringkat permulaan atau bintang lain yang meningkat dengan gaji lebih rendah daripada rata-rata, pada mulanya, mempromosikan mereka dan memberi mereka kenaikan gaji ketika mereka memperoleh pengalaman.