Bagaimana Memulakan Perniagaan Hiasan Profesional

Mulakan perniagaan menghias profesional untuk membantu pemilik rumah dan profesional perniagaan membuat ruang yang diperibadikan untuk kediaman atau pejabat mereka. Penghias profesional bekerja dengan pelbagai orang dengan cita rasa dan tujuan hiasan yang berbeza. Walaupun anda tidak perlu dididik secara formal dalam bidang reka bentuk untuk memulakan perniagaan hiasan, anda harus menikmati bekerja dengan orang lain, belajar tentang trend terkini dalam menghias dan mempunyai pengetahuan pengurusan perniagaan. Membina asas pelanggan melalui rujukan dan projek tambahan dari pelanggan sedia ada adalah salah satu cara untuk mengekalkan keuntungan tetap.

1

Buat rancangan perniagaan untuk diikuti pada setiap peringkat pengembangan perniagaan. Huraikan jenis-jenis perkhidmatan menghias yang perlu diberikan kepada pelanggan, seperti hiasan rumah atau pejabat di bahagian pertama. Senaraikan kos permulaan untuk bekalan, peralatan komputer, sewa, pengangkutan dan tenaga kerja jika mengambil pekerja di bahagian kedua. Tentukan cara untuk memasarkan perniagaan anda di bahagian ketiga. Senaraikan peranan dan tugas pengurusan dan pekerja di bahagian keempat.

2

Memohon izin perniagaan melalui pejabat kerani daerah yang mengawasi daerah tempat perniagaan menghias anda berada atau melalui pejabat pentadbiran perniagaan kecil di kawasan anda. Daftarkan perniagaan anda dengan setiausaha pejabat negara. Memohon Nombor Pengenalan Majikan melalui Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri. Gunakan EIN pada semua borang cukai negeri dan persekutuan. Memohon lesen cukai penjualan melalui jabatan hasil untuk menerima cukai jualan dari pelanggan.

3

Beli insurans perniagaan dari penyedia insurans berlesen. Insurans perniagaan seperti liabiliti umum, pampasan pekerja, harta benda, produk dan pertolongan auto menanggung kos tuntutan undang-undang atau penyelesaian sekiranya berlaku kemalangan, kecederaan atau kerosakan harta benda.

4

Sewa ruang niaga komersial atau buat pejabat rumah. Gunakan ruang ini untuk memaparkan gambar pekerjaan menghias sebelumnya, mempamerkan bahan sampel dan untuk bertemu dengan calon pelanggan. Hubungi ejen harta tanah komersial untuk mencari ruang yang sesuai. Sekiranya membuat pejabat rumah, hubungi pengembangan perniagaan kecil tempatan atau pejabat pentadbiran perniagaan kecil untuk bertanya apakah izin rumah diperlukan untuk menjalankan perniagaan anda di luar rumah anda. Permit tambahan mungkin diperlukan untuk bertemu dengan pelanggan di rumah anda.

5

Buat senarai vendor untuk memesan bahan dan bekalan dari pekerjaan menghias. Kunjungi pameran perdagangan hiasan rumah atau profesional untuk mengetahui lebih lanjut mengenai jenis produk hiasan di pasaran. Beli peralatan dan perisian komputer untuk mengesan invois, projek pelanggan dan pendapatan pekerja.

6

Pasarkan perkhidmatan anda dengan menghadiri pameran perdagangan hiasan rumah dan profesional atau acara tukang seni tempatan. Sertailah persatuan pemilik perniagaan tempatan, seperti Dewan Perniagaan. Senaraikan perkhidmatan anda dalam direktori perniagaan dalam talian atau cetak. Minta rujukan dari pelanggan yang berpuas hati untuk membina perniagaan anda.