Garis Panduan Harga & Etika dalam Reka Bentuk Grafik

Reka bentuk grafik harga bergantung pada faktor yang sama yang berlaku untuk profesion lain dengan satu pengecualian. Profesional reka bentuk grafik memperoleh hak harta intelek yang segera dan eksklusif untuk bekerja yang mereka hasilkan. Mereka juga bertanggung jawab untuk pengelolaan hak dan penggunaan yang tepat untuk ilustrasi, fotografi dan tipografi yang mereka gunakan dalam proses bekerja dengan klien.

Reka Bentuk Grafik Harga

Reka bentuk grafik harga bergantung terutamanya pada kekuatan pasaran, seberapa mantapnya anda sebagai pereka, permintaan semasa untuk perkhidmatan anda dan keinginan pelanggan untuk bekerjasama dengan anda. Sebagai pelanggan, harga yang anda bayar berdasarkan reputasi anda bekerja dengan pereka grafik lain, ketepatan masa anda dalam pembayaran, ukuran syarikat atau organisasi anda dan kadang-kadang sama ada anda mengaut keuntungan atau tidak untuk mendapatkan keuntungan. Ruang lingkup, jangkauan dan penggunaan reka bentuk dapat mempengaruhi biaya juga. Reka bentuk logo untuk kedai bunga tempatan yang memerlukan item perniagaan asas dan tanda tingkap harganya berbeza daripada kempen identiti korporat atau institusi.

Hak harta Intelek

Undang-undang Hak Cipta AS memberikan semua hak eksklusif kepada anda sebagai pereka grafik setelah menyelesaikan elemen grafik, ilustrasi, gambar atau brosur sama ada anda mendaftarkannya atau tidak. Perkara ini penting untuk difahami di zaman internet kerana apa yang anda dapati dalam talian mungkin atau mungkin tidak tersedia untuk anda - atau secara meluasnya pelanggan anda - untuk digunakan tanpa memberikan kredit atau membuat pembayaran untuk penggunaan. Anda sebagai pelanggan reka bentuk grafik harus memastikan bahawa hak untuk menggunakan logo atau elemen lain dilepaskan kepada anda ketika anda membuat pembayaran dan ini, menurut undang-undang, mesti berlaku secara bertulis. Penerbitan hak dan penggunaan sebenarnya dapat berfungsi untuk keuntungan kedua-dua pereka dan pelanggan. Anda sebagai pelanggan mungkin ingin merundingkan harga sampul buku berdasarkan hak untuk cetakan untuk percetakan pertamanya untuk melihat bagaimana keadaan berjalan dan bukannya mencari hak seumur hidup yang lebih mahal.Sebagai pereka, anda mungkin mendapat kelebihan daya saing dengan harga CD atau sampul buku sekarang untuk pelanggan dengan papan iklan yang difahami, iklan transit dan penggunaan lain akan dikenakan jumlah tambahan kemudian.

Kontrak dan Jenis Pekerjaan

Pereka grafik dan pelanggan juga harus mempunyai kebiasaan menandatangani kontrak bertulis untuk karya yang dicadangkan, bayaran dan hak kerja. Sebagai pereka grafik, nyatakan bahawa anda telah merundingkan hak untuk gambar yang digunakan dalam reka bentuk untuk pelanggan. Tetapkan jadual pembayaran, had draf dan jumlah konsep yang akan anda lakukan untuk pelanggan dalam kontrak. Bersikap ramah tetapi lengkap. The Graphics Artist's Guild adalah sumber untuk pereka dan pelanggan dan juga penerbitan mereka, "Panduan Artis Grafik Artis Panduan Harga dan Etika," (Graphic Artist's Guild, 2010) menawarkan contoh kontrak. Elakkan menandatangani kontrak "bekerja untuk disewa" melainkan anda menggunakan bahan dan ruang majikan untuk membuat kerja dengan ketat sebagai pekerja. Bekerja untuk pereka sewa hak harta intelek.

Pampasan yang Adil, Bunuh Bayaran dan Pertandingan untuk Reka Bentuk Grafik

Sekiranya anda seorang pelanggan, tinjau portfolio reka bentuk dan pilih pereka yang nampaknya paling mampu memberikan karya yang sesuai dengan harapan anda. Bayar bayaran pembunuhan yang adil sekiranya tidak berjaya. Anda tidak akan meminta pengacara atau akauntan anda untuk membuat spekulasi, jadi prinsip yang sama berlaku untuk profesional reka bentuk yang melakukan pekerjaan itu. Ramai profesional menganggap tidak etika untuk terus bermain mendapatkan reka bentuk grafik percuma melalui pertandingan untuk logo dan poster. Rundingkan kontrak pro bono yang adil seperti yang anda lakukan dengan profesional lain.