Cara Mendaftar Syarikat Saya untuk PPN

Cukai nilai tambah adalah cukai di Britain atas penjualan barang dan perkhidmatan yang dibayarkan ke pejabat Hasil dan Pabean Yang Mulia. Sekiranya perniagaan anda menghasilkan lebih dari £ 70,000 ($ 111,323,16 pada Oktober 2010) di UK dalam 12 bulan atau kurang dari barang atau perkhidmatan yang tidak termasuk PPN, maka anda mesti mendaftarkan syarikat anda dengan HMRC supaya PPN dapat dibayar. Untuk mempermudah pendaftaran, HMRC telah menambahkan pendaftaran PPN dalam talian sebagai perkhidmatan laman webnya.

1

Daftar untuk akaun HMRC di laman web HMRC. Klik butang berlabel "Daftar (Pengguna Baru)", kemudian klik pautan "Daftar" di skrin seterusnya.

2

Pilih jenis akaun yang ingin anda buat. Sekiranya anda membuat akaun untuk digunakan oleh syarikat anda, pilih "Organisasi" dari senarai pilihan.

3

Pilih perkhidmatan yang ingin anda gunakan untuk akaun HMRC anda. Pastikan bahawa anda memasukkan "Pendaftaran PPN" di antara pilihan yang anda pilih; jangan pilih pilihan "PPN (Kirim Butiran atau Ubah Butiran)", kerana ini mengharuskan anda sudah memiliki nombor PPN.

4

Ikuti arahan di skrin untuk menyelesaikan pembuatan akaun dalam talian HMRC anda. Anda perlu memasukkan nama, alamat e-mel dan kata laluan pilihan anda. Setelah pendaftaran selesai, log masuk ke akaun HMRC anda.

5

Cari bahagian halaman akaun HMRC di mana perkhidmatan HMRC anda disenaraikan. Klik pautan "Perkhidmatan Akses" di sebelah entri "Pendaftaran PPN" untuk mengakses borang pendaftaran dalam talian. Centang kotak untuk menunjukkan bahawa anda menerima terma dan syarat laman web di halaman seterusnya, kemudian klik "Teruskan."

6

Ikuti arahan di skrin untuk melengkapkan borang pendaftaran PPN. Borang disajikan dalam lima bahagian, masing-masing memerlukan maklumat mengenai anda atau syarikat anda. Borang perlu diisi lebih kurang 30 minit. Kaji maklumat anda setelah lengkap, kemudian kirimkan ke HMRC.

7

Tunggu untuk diberi pengakuan bahawa pendaftaran PPN anda telah diserahkan, kemudian cetak halaman pengakuan. Pengakuan tersebut akan merangkumi senarai bahan-bahan yang perlu dihantar ke HMRC untuk menyelesaikan pendaftaran anda.

8

Kirimkan borang atau pernyataan yang diperlukan ke HMRC di alamat yang disediakan di halaman pengakuan anda sehingga mereka dapat memproses pendaftaran anda. Setelah pendaftaran anda diproses, anda akan menerima surat yang mengandungi nombor PPN anda untuk digunakan pada pengembalian PPN.