Kedai Runcit & Teknik Merekrut mereka

Kedai runcit sangat bergantung pada kakitangan jualan dan perkhidmatan depan untuk berinteraksi dengan dan mengekalkan pelanggan yang setia. Dalam beberapa kes, peruncit mendapat keuntungan daripada calon pekerjaan yang aktif mencari pekerjaan. Walau bagaimanapun, pekerja runcit terbaik sering kali datang dari usaha merekrut dengan sengaja oleh pengurus kedai. Sebagai pemilik perniagaan runcit, menerapkan pelbagai teknik merekrut dapat meningkatkan peluang anda mendapatkan orang yang tepat untuk syarikat anda.

Tanya Pelanggan

Sebilangan calon pekerjaan runcit terbaik sering berdiri tepat di hadapan anda. Pelanggan yang mempunyai minat yang kuat untuk perniagaan, produk dan perkhidmatan anda sering menjadikan pekerja hebat. Anda mendapat faedah dari memerhatikan tingkah laku mereka ketika mereka berinteraksi dengan kakitangan jualan anda. Pelanggan yang senang, ramah dan menunjukkan kemahiran komunikasi yang baik mungkin sesuai. Sekiranya demikian, anda boleh memulakan perbualan dengan bertanya, "Kami sangat menghargai perniagaan anda, Jill. Adakah anda sedang bekerja?" Sudah tentu, anda berisiko akhirnya mengasingkan pelanggan yang baik jika anda menemu ramah dan tidak mengupahnya, atau mengupahnya dan perkara tidak berjalan lancar.

Temuduga Terbuka

Peruncit sering bergantung pada jumlah faedah yang ditawarkan oleh hari temu ramah terbuka. Anda boleh memasang tanda yang menunjukkan "Temuduga Terbuka: 09:00 hingga 15:00" Di banyak komuniti, anda dapat menarik 50 hingga 100 prospek pekerjaan, atau lebih. Walaupun kemungkinan berpihak kepada anda, kadar kejayaan dalam mencari pekerja yang tepat kadang-kadang terhad dalam temu ramah terbuka. Anda biasanya menarik orang yang tidak bekerja untuk satu sebab atau yang lain.

Kedai Lain

Biasanya, pekerja runcit terbaik bekerja secara runcit di kedai lain. Salah satu cara terbaik untuk mencari calon pekerjaan yang berkebolehan adalah dengan berjalan-jalan di pusat membeli-belah atau mengunjungi kedai runcit tempatan. Agak sukar untuk mendekati seseorang semasa bekerja. Namun, jika anda bertindak seperti pelanggan, anda berpeluang melihat pekerja tersebut beraksi. Sekiranya tidak ada orang lain, anda dapat dengan mudah mencari masa yang tenang untuk bertanya apakah dia terbuka untuk bercakap dengan anda mengenai peluang pekerjaan. Sekiranya kedai itu sibuk, anda mungkin meninggalkan kad dan memintanya untuk menghubungi anda atau berhenti.

Rujukan

Sama seperti arahan bekerja dalam penjualan, mereka juga boleh bekerja dalam pengambilan pekerja. Peruncit sering menawarkan bonus kepada pekerja semasa yang merujuk rakan atau kenalan yang diupah dan berjaya diambil bekerja untuk jangka masa tertentu. Anda juga boleh merekrut brosur di kaunter depan anda untuk pelanggan ambil dan berikan kepada rakan. Anda juga boleh memasukkannya ke dalam beg pelanggan semasa mereka pergi.