Cara Menjual Perniagaan Buatan Sendiri

Memulakan perniagaan buatan sendiri yang berjaya bukanlah tugas yang mudah. Ia memerlukan keaslian, disiplin dan ketajaman perniagaan yang tidak dimiliki oleh banyak orang. Perniagaan rumah yang berjaya yang dilesenkan dengan betul dan dilindungi dari pelanggaran tanda dagang dan hak cipta dapat dijual di pasaran perniagaan terbuka kepada orang lain yang ingin memulakan perniagaan mereka yang serupa. Pelbagai kaedah boleh digunakan untuk mencari dan menjual perniagaan buatan sendiri kepada bakal pembeli.

Penyediaan

Sebelum anda menjual perniagaan anda secara rasmi, pastikan syarikat anda sudah siap dijual. Adakah perniagaan anda dinilai oleh penilai yang pakar dalam penjualan perniagaan kecil. Anda perlu mengetahui nilai sebenar perniagaan anda supaya anda dapat menawarkannya dengan harga yang berpatutan dan menguntungkan. Pastikan semua buku anda teratur dan tidak ada masalah undang-undang yang belum selesai. Jangan berikan alasan untuk calon pembeli untuk pergi Kumpulkan kertas kerja tambahan yang mungkin dapat membantu pembeli membuat keputusan untuk membeli. Rancangan perniagaan dengan keterangan perniagaan yang lengkap, penyata cukai masa lalu, salinan inventori, penilaian anggaran dan rekod terperinci lain yang anda simpan semasa menjalankan perniagaan akan sangat membantu.

Laman Web Perniagaan Buatan Sendiri

Perniagaan yang membuat produk buatan sendiri boleh menjadi penjualan yang sukar, kecuali produk anda terbukti menguntungkan dan tidak dapat digandakan tanpa melanggar undang-undang hak cipta. Salah satu cara untuk mengatasi beberapa halangan yang berpotensi ini adalah menjual perniagaan anda di pasar yang sama dengan produk anda. Ramai orang menjual produk buatan sendiri di eBay, Craigslist dan Etsy. Laman web ini dan serupa menyediakan pasaran semula jadi untuk menarik pembeli berpotensi untuk perniagaan anda. Anda harus menggunakan ini sebagai cara untuk menarik pembeli, tetapi tidak semestinya sebagai jalan untuk menjual perniagaan. Ribuan perniagaan turnkey disenaraikan untuk dijual di laman web lelong dan laman web baris dalam talian. Berhati-hatilah untuk tidak menyenaraikan maklumat perniagaan atau kewangan tertentu di laman web ini. Cukup gunakan ini sebagai alat pemasaran untuk mencari calon pembeli yang tepat.

Laman Web Perniagaan

Cara lain untuk menjual perniagaan anda adalah dengan menyenaraikannya di laman web yang mengkhususkan diri dalam penjualan perniagaan kecil, termasuk perniagaan dari rumah. Dua laman web ini merangkumi BizQuest.com dan BizBuySell.com. Biasanya, jenis laman web ini membolehkan anda menyenaraikan perniagaan anda dengan halaman profil penuh yang menyoroti pelbagai aspek perniagaan anda yang mungkin akan diketahui oleh bakal pembeli.

Francais

Sekiranya perniagaan anda sangat berjaya dan menguntungkan, mungkin menjadi kepentingan terbaik anda untuk menjualnya sebagai francais. Ini akan membolehkan anda terus memiliki hak cipta dan bahan tanda dagang, dan pada masa yang sama menjual idea dan nama perniagaan anda kepada orang lain yang ingin mengikuti jejak anda dan menggunakan idea perniagaan anda untuk mencari nafkah sendiri. Ini adalah usaha yang agak rumit dan tidak semestinya untuk semua orang. Untuk francais perniagaan anda, anda mesti memenuhi syarat undang-undang tertentu. Anda memerlukan dokumentasi sejarah perniagaan anda, penyata kewangan yang diaudit yang disediakan oleh akauntan awam bertauliah, manual operasi dan garis besar proses dan keperluan untuk menjadi pemegang francais. Anda juga mesti menetapkan asas undang-undang untuk entiti induk anda, merek dagang logo anda dan membiayai syarikat anda.