Kelemahan Ramalan Keuntungan

Apabila anda meramalkan keuntungan untuk perniagaan anda, anda membuat peta jalan untuk masa terdekat. Walau bagaimanapun, panduan seperti ini sebenarnya boleh menghalang pertumbuhan syarikat anda, dan membuat anda tidak mengenal pasti perubahan yang perlu anda buat. Sebelum menjadi hamba ramalan keuntungan anda, pastikan anda mengelakkan pemikiran yang merosakkan dengan tujuan mendapatkan rancangan keuntungan.

Kekurangan Kawalan

Sekiranya ramalan keuntungan anda mengandungi pecahan mengikut jabatan, anda mungkin akan mengalami kekecewaan. Satu jabatan mungkin tidak kelihatan menguntungkan seperti yang lain Ini boleh berlaku apabila jabatan tidak mengawal kosnya sendiri, seperti ketika jabatan grafik menerima bekalan dari gudang pusat yang mengenakan harga lebih tinggi daripada yang terdapat di tempat lain. Ramalan keuntungan anda pada mulanya boleh menyebabkan anda fokus pada jabatan, bukannya pada prosedur dan polisi pembelian terpusat anda. Pastikan ramalan anda tidak mengarahkan perhatian anda kepada gejala kerugian dan bukan penyebabnya.

Pelbagai Pendapatan

Keuntungan bergantung kepada pendapatan. Sekiranya unjuran pendapatan anda terlalu optimis atau pesimis, unjuran keuntungan anda juga akan hilang. Ini boleh menyebabkan anda komited terhadap projek, pinjaman dan kenaikan pekerja tanpa keuntungan untuk membenarkan komitmen tersebut. Sekiranya anda ingat bahawa keuntungan berkaitan dengan pendapatan, pada saat anda menyedari bahawa anda tidak mencapai penanda aras pendapatan anda, anda juga dapat menyesuaikan unjuran keuntungan anda.

Terlalu Menarik Gambar

Anda juga boleh terhipnotis dengan unjuran keuntungan yang tinggi, terutamanya ketika anda mencapai semua tanda aras anda dan menyaksikan keuntungan meningkat dengan stabil. Anda mungkin mengembangkan tanggapan bahawa landasan menaik anda akan berterusan selama-lamanya selagi anda terus melakukan apa yang anda lakukan. Rasa kepastian ini boleh membuatkan anda tidur. Walau bagaimanapun, pasaran sentiasa berubah, dan keuntungan anda sekarang mungkin berdasarkan amalan yang hampir menjadi usang. Dengan berpuas hati menjual produk lama yang sama kepada pelanggan lama yang sama tidak akan melihat anda melalui perubahan besar dalam pilihan pelanggan atau perkembangan teknologi.

Andaian Kos yang Tidak Realistik

Ramalan keuntungan berdasarkan harga semasa untuk bahan, bekalan dan upah mungkin tidak tepat. Perbelanjaan ini cenderung meningkat dari masa ke masa, dan anda mungkin tidak memperoleh keuntungan sebanyak yang anda jangkakan jika anda tidak mengambil kira kenaikan ini. Item overhed seperti sewa dan insurans juga boleh meningkat. Ini boleh menyebabkan anda membuat keputusan berdasarkan andaian keuntungan yang salah. Lakukan satu set unjuran kos sebelum anda membuat ramalan keuntungan anda.

Tanpa Jaminan

Perlakukan ramalan sebagai tekaan terpelajar. Sekiranya anda menganggapnya terlalu serius dan berhasrat mencapai tonggak keuntungan secara automatik, anda akan terlepas beberapa perkembangan penting. Contohnya, anda terganggu oleh tuntutan mahkamah, atau mengalami gangguan dalam rantaian bekalan anda. Masalah pengeluaran atau cuaca buruk yang mengganggu penghantaran anda boleh meningkatkan kos dan menunda pendapatan. Pengaruh yang tidak dijangka dapat mengubah unjuran keuntungan anda, dan jika anda memperlakukannya seolah-olah ditulis dengan batu, anda tidak akan bersedia untuk menyesuaikan diri dengan perubahan.