Cara Merangka Slaid PowerPoint untuk Persembahan Lisan

Menyusun persembahan PowerPoint sepertinya perkara mudah memilih templat, menaip beberapa titik peluru, menambahkan beberapa grafik dan sedikit clip art, dan memanggil projek anda selesai. Semasa anda bercakap atas nama perniagaan anda - kepada pelanggan, prospek atau pekerja - mesej anda layak mendapat perhatian dan pemikiran yang diperlukan untuk mengubah satu rutin slaid biasa yang biasa menjadi pengiring visual yang meningkatkan pesanan anda, meninggalkan kesan yang kekal dan mengelakkan penonton anda tertunda di PowerPoint.

1

Siapkan slaid anda untuk menonjolkan dan menonjolkan perbincangan anda, bukan untuk mengulanginya secara lisan. Sekiranya anda mengubah slaid anda menjadi setara dengan lirik lagu di bar karaoke, anda membenarkan perisian persembahan - PowerPoint - menjadi persembahan dan membanjiri mesej anda.

2

Gunakan visual, bukan teks, untuk memperkuat titik. Mempersembahkan konsep secara grafik membantu membawa pulang mesej lisan anda. Daripada slaid tajuk yang hanya ringkasan lain, gunakan foto yang dipilih dengan baik.

3

Gunakan grafik dengan berhati-hati semasa anda menambahkannya ke slaid berorientasikan teks. Kecuali gambar menyumbang untuk menyampaikan mesej anda, ia menimbulkan kekacauan dan gangguan. Cari gambar stok bebas royalti yang menarik dan murah yang menambah minat, dan elakkan mengitar semula seni klip letih yang sama yang pernah dilihat oleh penonton anda sebelumnya.

4

Ikuti prinsip KISS PowerPoint: Tetap Ringkas dan Ringkas. Slaid anda tidak boleh menjadi peluru atau ayat penuh. Sekiranya anda memerlukan teks berbentuk panjang untuk memberi maksud, letakkan di selebaran dan sebarkan selepas ceramah anda.

5

Elakkan keterlaluan dalam animasi. Kesan dan peralihan PowerPoint dengan cepat berubah dari rempah menjadi berlebihan. Terlalu banyak pergerakan menjadi menjengkelkan seperti pendaratan lalat di skrin projektor.

6

Jadikan semuanya dapat dibaca oleh seluruh khalayak anda. Label paksi grafik, kapsyen dan nota kaki: jika terdapat pada slaid, ia mesti dilihat tanpa teleskop - atau permintaan maaf daripada anda untuk jenis yang terlalu kecil.

7

Pastikan skema warna anda terkawal dan mudah dibaca. Templat dan tema PowerPoint merangkumi beberapa kombinasi yang menarik, tetapi mereka menganggap anda mahukan latar belakang kecerunan pada setiap slaid. Elakkan kesan psychedelic yang bergetar yang dihasilkan dengan mencampurkan warna merah pada hijau, oren pada biru, dan banyak pasangan warna lain yang sepadan dengan warna pelengkap, atau sebaliknya. Di luar estetika pilihan warna, ingatlah bahawa khalayak anda mungkin termasuk orang yang tidak dapat melihat warna tertentu, terutama merah dan hijau.

8

Gunakan susun atur yang konsisten untuk mempromosikan identiti sepanjang persembahan anda. Tipografi yang padat, latar belakang, warna, penempatan logo, ukuran judul, ukuran teks dan penggunaan jenis huruf mempromosikan penampilan profesional. Elakkan jenis huruf tipis, terutama Comic Sans, dan jangan sekali-kali meletakkan semua huruf besar dalam jenis huruf skrip.