Adakah Teknologi Maklumat Penyumberan Luar Memberi Kelebihan Persaingan?

Sebilangan besar perniagaan hari ini memerlukan beberapa keperluan pakar teknologi maklumat. Walaupun sebilangan perniagaan ini mempunyai kakitangan sepenuh masa sebagai profesional IT, yang lain menggunakan keperluan ini. Dalam beberapa kes, penyumberan luar IT dapat memberikan kelebihan daya saing kepada perniagaan dan membantunya memperoleh kelebihan berbanding pesaing.

Mengelakkan Gaji

Biasanya, pengambilan profesional IT adalah usaha yang sangat mahal. Profesional IT sering mempunyai keperluan gaji yang besar dan bergantung pada ukuran perniagaan anda, anda mungkin tidak dapat membenarkan membayar gaji sebanyak itu. Sekiranya anda menjalankan perniagaan kecil atau sederhana, penyumberan luar fungsi IT syarikat anda dapat membantu anda menjimatkan peratusan besar keuntungan anda dan masih mendapat perkhidmatan IT yang anda perlukan. Gaji ini dapat digunakan dengan lebih baik di kawasan lain.

Kos Tersembunyi

Apabila anda menyumber keluar fungsi IT, anda juga dapat mengelakkan kos tersembunyi. Menggaji profesional IT memerlukan anda melaburkan sejumlah besar wang di bahagian depan. Contohnya, anda perlu membayar komputer, pejabat, meja, telefon dan alat lain yang diperlukan oleh profesional IT untuk menjalankan tugasnya. Anda juga perlu membayar insurans kesihatan dan faedah lain untuk memilikinya sebagai kakitangan. Sebagai perbandingan, ketika anda melakukan tugas-tugas luar, profesional IT diharapkan dapat mengurus semua ini sendiri.

Memberi Lebih Banyak Fokus

Menurut Minggu Industri, 73 peratus CFO dalam tinjauan mengatakan bahawa mereka lebih suka mengambil alih semua yang bukan merupakan sebahagian daripada model perniagaan utama mereka. Ini biasanya kerana membolehkan perniagaan memberi tumpuan kepada perkara yang paling penting untuknya. Sebagai contoh, jika syarikat menjual lantai, syarikat itu tidak dapat menumpukan pada lantai. Ia tidak perlu bimbang tentang mengambil bahagian dalam bidang IT, perakaunan atau tugas bukan teras yang lain.

Pertimbangan

Sekiranya anda memikirkan untuk mengalihkan fungsi IT anda kepada kontraktor luar, anda juga harus mempertimbangkan berapa banyak anda memerlukan profesional IT. Sekiranya perniagaan anda mempunyai keperluan yang signifikan untuk seseorang yang selalu ada, maka kakitangan IT profesional mungkin berfungsi dengan baik. Sekiranya anda hanya memerlukannya sekali-sekala, tidak masuk akal untuk mengupah seseorang yang tidak akan mempunyai cukup pekerjaan. Kaji keperluan individu perniagaan anda apabila akhirnya membuat keputusan.