Mengapa Latihan Etika Sangat Popular di Dunia Perniagaan Hari Ini?

Di era media sosial dan bentuk komunikasi digital yang lain, pemilik perniagaan sering fokus pada pembentukan jenama syarikat mereka. Mereka mempunyai pekerja yang menyertai perniagaan mereka dari pelbagai lapisan masyarakat dan definisi tingkah laku yang boleh diterima secara sosial. Tingkah laku pekerja boleh menjadikan syarikat kelihatan profesional dan berwibawa atau menyebabkan pelanggan tertanya-tanya mengapa mereka memilih untuk berniaga dengan syarikat sama sekali. Latihan etika berguna untuk mengajar pekerja bertindak dengan cara yang akan mewujudkan imej awam yang positif dan membantu membina jenama syarikat.

Pelaburan Sosial

Lihat latihan etika apa yang popular di kalangan syarikat besar yang dapat dilakukan untuk perniagaan kecil. Sebuah syarikat boleh melabur dalam melatih pekerja mengenai etika yang betul untuk situasi yang berbeza - termasuk membuat persembahan, perjumpaan perniagaan, etika padang golf dan interaksi pelanggan - terutamanya untuk anggota pasukan kepimpinan. Latihan etika adalah pelaburan awal yang membuahkan hasil. Orang yang mempunyai latihan etika mempunyai lebih banyak keyakinan dan lebih banyak pengetahuan tentang bagaimana bertindak dalam persekitaran sosial yang pelbagai. Salah satu alasan bahawa latihan etika semakin popular sekarang adalah kerana ia memberi manfaat kepada generasi pekerja milenium baru, yang kebanyakannya telah tumbuh dengan nilai yang berbeza daripada generasi sebelumnya.

Persepsi Pelanggan

Cara lain untuk melihat mengapa latihan etika popular di kalangan perniagaan adalah dengan mempertimbangkan bagaimana pelanggan berinteraksi dengan perniagaan anda. Orang yang mengendalikan pelanggan anda secara peribadi, melalui telefon dan dalam talian menimbulkan persepsi dalam fikiran pelanggan, dan kesan ini dapat dijalankan. Pelanggan boleh pergi dengan perasaan positif terhadap jenama anda, dengan kesimpulan bahawa anda mempunyai pekerja terlatih yang sopan dan perhatian terhadap keperluan mereka. Pelanggan boleh merasa acuh tak acuh, tidak terkesan dengan layanan pelanggan syarikat anda dan cenderung untuk mencuba pesaing lain pada saat mereka memerlukan produk atau perkhidmatan yang sama dengan yang anda jual. Akhirnya, pelanggan dapat membentuk persepsi negatif, bahkan sehingga mereka membuat komen negatif mengenai jenama anda di media sosial atau kepada orang yang mereka kenal.

Kecekapan

Latihan etika dapat membantu pegawai atasan anda meningkatkan kecekapan dan produktiviti mereka. Sebagai contoh, amalan sekolah lama seperti ketepatan masa dan perhatian dalam perjumpaan, bukannya terus mencari mesej pada telefon pintar seseorang, akan lebih baik untuk perniagaan anda. Bayangkan bahawa anda merancang latihan untuk pekerja mengenai model perkhidmatan pelanggan baru. Setiap kejadian pekerja terganggu dengan memeriksa alat komunikasi peribadi atau terlibat dalam perbualan sampingan dengan rakan sekerja adalah masa yang sia-sia dan tidak tertumpu pada latihan anda.

Perbezaan budaya

Latihan membantu pekerja memahami bagaimana bertindak dalam interaksi budaya yang tidak dikenali, seperti yang berlaku dalam perjalanan perniagaan. Dalam budaya lain, lelaki dan wanita sering diharapkan bertindak secara berbeza, oleh itu penting untuk mengetahui harapan budaya setiap negara. Cynthia Lett dari Lett Group, sebuah kumpulan perunding mengenai etika perniagaan, menjelaskan dalam artikel Forbes baru-baru ini bahawa di Timur Tengah Islam adalah penting bagi seorang wanita untuk membawa tuan rumah atau orang tengah, dan dia harus lelaki, terutama kerana seorang wanita sering menjadi satu-satunya wanita yang menghadiri mesyuarat. Latihan etika dengan fokus antarabangsa akan membantu anda dan pekerja anda berkelakuan lebih sesuai dalam pelbagai pertemuan budaya.