Format untuk Analisis SWOT

Analisis SWOT mungkin terdengar seperti teknik yang hanya digunakan syarikat besar, tetapi pemilik perniagaan dari semua ukuran - termasuk syarikat peringkat kecil dan awal - dapat memanfaatkan penerapan prinsipnya selama proses perancangan perniagaan. SWOT adalah singkatan kekuatan, kelemahan, peluang dan ancaman syarikat - empat cara untuk melihat kedudukan syarikat anda berdasarkan persaingan semasa dan persekitaran perniagaan di mana anda beroperasi. Kekuatan dan kelemahan adalah aspek dalaman perniagaan anda. Peluang dan ancaman adalah faktor luaran atau persekitaran.

Tentukan Kekuatan

Syarikat anda melakukan perkara-perkara tertentu dengan sangat baik - lebih baik daripada pesaing anda. Ini membentuk asas kelebihan daya saing anda. Mempunyai nama jenama yang terkenal adalah kekuatan. Mampu mengeluarkan atau menyampaikan produk dan perkhidmatan dengan kos yang lebih rendah - dan margin yang lebih tinggi - daripada pesaing adalah contoh lain. Sebaik-baiknya, pelbagai faedah yang anda berikan kepada pelanggan melalui produk dan perkhidmatan anda jelas lebih unggul daripada pesaing utama anda. Mampu berinovasi - untuk terus mengikuti perkembangan tren dalam industri anda dan menjadi yang pertama ke pasaran dengan produk atau perkhidmatan yang memanfaatkan tren - adalah kekuatan yang pasti dalam ekonomi yang sedang berubah dengan pesat sekarang. Paten atau ciri kepunyaan lain produk anda adalah kelebihan. Pasukan anda - pengetahuan, pengalaman dan kreativiti mereka - juga mungkin menjadi kekuatan.Tanya diri anda mengapa pelanggan anda memilih untuk membeli dari anda. Sebab yang mereka lakukan adalah kekuatan anda.

Garis Besar Kelemahan

Setiap syarikat mempunyai kelemahan yang menghalangnya daripada mencapai potensi pendapatan atau keuntungan maksimum. Perniagaan kecil sering mengalami kekurangan modal relatif dibandingkan dengan pesaingnya yang lebih besar, yang menyukarkan pelaksanaan kempen pemasaran berskala besar. Menggunakan teknologi ketinggalan zaman adalah kelemahan kerana ia mengehadkan produktiviti syarikat anda dan boleh menyebabkan anda kekurangan kos berbanding pesaing anda. Mengandalkan hanya beberapa pelanggan untuk sebahagian besar penjualan anda boleh menjadi kelemahan. Sekiranya anda kehilangan satu atau lebih daripadanya, pendapatan anda akan terjejas teruk. Dalam proses perancangan, anda merancang kaedah mengurangkan atau bahkan menghilangkan kelemahan ini. Peningkatan berterusan dalam operasi perniagaan anda adalah matlamatnya. Jangan puas dengan prestasi semasa. Persaingan anda tidak.

Mencungkil Peluang

Perniagaan kecil berkembang dengan mengenal pasti dan memanfaatkan peluang yang muncul. Pemilik perniagaan yang paling berjaya selalu mencari pasaran baru, kumpulan pelanggan baru dan inovasi produk atau perkhidmatan yang akan meningkatkan kedudukan kompetitif mereka dan meningkatkan bahagian pasaran. Peluang yang anda manfaatkan menjadi kekuatan tambahan perniagaan anda di masa hadapan.

Nilaikan Ancaman

Ancaman juga disebut risiko. Ini adalah faktor persekitaran semasa atau berpotensi yang boleh menyebabkan syarikat jatuh dari jangkaan pendapatannya atau menanggung kos yang lebih tinggi daripada yang dijangkakan. Tindakan yang dilakukan oleh pesaing adalah ancaman yang selalu ada. Pesaing baru boleh memasuki pasaran anda atau memperkenalkan produk atau perkhidmatan baru yang dirasakan oleh pelanggan mempunyai lebih banyak faedah daripada anda. Perubahan ekonomi tempatan atau nasional juga merupakan ancaman yang berpotensi. Perniagaan kecil terdedah kepada penurunan penjualan kerana bermulanya kemelesetan umum dan juga dari perubahan tertentu seperti bank mengetatkan kredit atau menaikkan suku bunga.

Menggunakan Analisis

Analisis SWOT format empat fasa ini membolehkan anda melihat perniagaan anda secara realistik untuk merangka strategi dan taktik pemasaran yang mempunyai peluang kejayaan terbesar. Anda ingin menekankan kekuatan anda - terutamanya berbanding dengan persaingan anda - dalam mesej yang anda sampaikan ke pasaran sasaran anda. Di samping itu, elakkan daripada menyerang pesaing anda di tempat yang paling kuat atau di mana anda mempunyai kelemahan yang jelas berbanding mereka. Bahagian peluang memberi anda arah untuk masa depan. Ini memberitahu anda di mana untuk memperuntukkan sumber masa, wang, tenaga kerja dan kapasiti produktif anda untuk memperluas ruang lingkup perniagaan anda. Memahami ancaman yang mungkin anda hadapi memungkinkan anda merumuskan rancangan untuk menangani atau menguruskannya, yang disebut rancangan luar jangka.Fokuskan perancangan luar jangka anda pada ancaman yang anda percayai mempunyai kemungkinan paling tinggi untuk berlaku.