Panduan Mengendalikan Temu Bual

Mempelajari cara melakukan wawancara kerja adalah tugas penting bagi pemilik perniagaan kecil. Mengemukakan soalan yang betul dan belajar bagaimana menafsirkan jawapan akan membantu anda mencari calon yang tepat untuk jawatan yang ingin anda isi. Sebelum wawancara berlangsung, anda perlu menyediakan satu set soalan untuk bertanya kepada pemohon anda dan mengkaji semula resume mereka terlebih dahulu sehingga anda bersedia untuk wawancara.

1

Mengendalikan mesyuarat di tempat yang tenang. Sekiranya perlu, tahan semua panggilan kecuali yang penting dan pastikan mesyuarat diadakan dengan pintu tertutup. Anda dan pemohon anda perlu memberi tumpuan dan itu mustahil dengan gangguan atau gangguan yang berterusan.

2

Kemukakan soalan terbuka. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pemohon anda sebagai orang dan mengumpulkan lebih banyak maklumat mengenai keperibadian mereka, anda perlu mengemukakan soalan yang akan membuat mereka berfikir. Berkeupayaan berfikir dengan pantas adalah kemahiran penting yang perlu dimiliki oleh pekerja.

3

Hadirkan mereka dengan senario yang berkaitan dengan perniagaan anda. Anda boleh menggunakan acara sebenar atau membuat sendiri. Nyatakan senario tersebut dan kemudian tanyakan kepada pemohon bagaimana mereka menangani situasi tersebut. Pastikan bahawa anda tidak memimpin mereka semasa bahagian wawancara ini. Anda akan dapat belajar banyak mengenai keperibadian mereka dan bagaimana mereka menangani situasi sukar.

4

Kaji bahasa badan mereka. Sekiranya tangan mereka disilangkan dan bersandar di kerusi mereka, itu adalah tanda mereka tidak benar-benar mendengarkan anda dan mereka mungkin mempunyai ciri-ciri yang sukar. Calon yang ideal akan mempunyai bahasa badan terbuka, tidak gelisah dan sedikit condong ke arah anda.

5

Dengarkan antara talian. Pemohon yang selalu menggunakan perkataan "I" ketika bercakap mengenai pekerjaan atau pencapaian masa lalu mungkin bukan orang yang sangat rendah hati atau pemain pasukan. Seorang pekerja yang membuang cakap bekas pekerja kemungkinan besar akan melakukan perkara yang sama kepada anda pada masa akan datang. Benar-benar dengarkan apa yang dia katakan dan ambil nota untuk dirujuk kemudian ketika membuat keputusan akhir mengenai kedudukan itu.