Mengapa Menggunakan Pelan Kesinambungan Perniagaan?

Pelan kesinambungan perniagaan adalah rancangan logistik yang digunakan syarikat untuk memulihkan perkhidmatan perniagaan yang terganggu. Operasi perniagaan menghadapi beberapa jenis bencana yang boleh mengganggu operasi mereka sebahagian atau sepenuhnya. Bencana alam termasuk banjir, kebakaran, gempa bumi, angin puting beliung atau taufan. Bencana ekonomi dan politik merangkumi kekurangan kredit, dasar kewangan yang lemah, kekurangan sumber ekonomi dan perang. Kejadian ini boleh menyebabkan gangguan yang besar terhadap perniagaan kecil, terutama yang mempunyai rizab modal yang terhad.

Fakta

Pemilik perniagaan sering menyelesaikan beberapa langkah ketika membuat rancangan kesinambungan perniagaan. Langkah-langkah ini merangkumi analisis, penyelesaian, pelaksanaan, pengujian dan penyelenggaraan. Analisis melibatkan melihat semua bencana yang mungkin berlaku dalam persekitaran perniagaan. Pemilik perniagaan kemudian dapat membuat penyelesaian untuk memulihkan operasi perniagaan setelah setiap bencana. Pelaksanaannya memerlukan pemilik perniagaan untuk mendapatkan sumber atau membina sistem untuk rancangan kesinambungan. Pengujian melibatkan tinjauan ringkas bagaimana sistem berfungsi. Penyelenggaraan memastikan rancangan itu tersedia untuk penggunaan segera.

Mengurangkan Waktu Henti Operasi

Rancangan kesinambungan perniagaan dapat membantu pengurangan waktu operasi operasi pemilik perniagaan kecil. Bencana alam, ekonomi atau politik bukan sahaja menyebabkan kehilangan modal serta merta, tetapi juga potensi kerugian aliran tunai masa depan. Pemilik perniagaan biasanya membuat rancangan kesinambungan yang dapat memulakan semula operasi perniagaan secepat mungkin. Rancangan ini juga harus bergantung pada ketersediaan sumber ekonomi yang minimum. Pemilik perniagaan mesti mengharapkan pembekal biasa atau rantaian bekalan mereka tidak dapat digunakan semasa tempoh pemulihan bencana.

Mengekalkan Kelebihan Persaingan

Menjaga kelebihan daya saing setiap saat adalah suatu keharusan dalam perniagaan. Pemilik perniagaan harus mencari cara terbaik untuk mengekalkan kelebihan daya saing mereka menggunakan rancangan kesinambungan perniagaan. Organisasi perniagaan yang lebih besar dengan lebih banyak sumber fizikal dan modal biasanya dapat memulakan operasi perniagaan lebih cepat daripada perniagaan kecil. Pengguna yang tidak dapat membeli barang atau perkhidmatan dari perniagaan kecil dengan kelebihan daya saing yang berbeza sering akan beralih kepada barang pengganti atau barang rendah yang ada setelah berlaku bencana.

Mengurangkan Tekanan

Pemilik perniagaan boleh menggunakan rancangan kesinambungan untuk mengurangkan tekanan yang berkaitan dengan pemulihan bencana. Seorang pemilik dengan rancangan yang ditulis dengan baik yang menguraikan dengan teliti setiap langkah yang harus diambil semasa pemulihan bencana memastikan perniagaan kecil itu siap untuk apa saja. Pemilik perniagaan juga boleh membuat rancangan kesinambungan yang melindungi kekayaan dan aset peribadi mereka. Pelan tambahan ini memastikan aset peribadi pemilik perniagaan akan dilindungi dari kerugian perniagaan.

Wawasan Ahli

Pentadbiran Perniagaan Kecil menawarkan beberapa sumber untuk perancangan perniagaan kecil. Pemilik perniagaan boleh menggunakan banyak sumber ini untuk membuat rancangan kesinambungan untuk syarikat mereka. Perniagaan kecil yang ditubuhkan juga boleh menggunakan perunding pengurusan untuk proses ini. Walaupun perunding pengurusan memerlukan perbelanjaan tambahan untuk perniagaan kecil, mereka sering memberikan maklumat yang lebih baik mengenai rancangan kesinambungan. Perunding pengurusan sering mempunyai pelbagai jenis pendidikan dan kepakaran dalam fungsi perniagaan ini.