Apakah Konsep Kelebihan Penentududukan Produk?

Kedudukan produk adalah elemen utama dari rancangan dan strategi pemasaran yang menyeluruh. Ini melibatkan pengembangan dan penyampaian atribut yang berbeza yang diberikan oleh produk anda kepada pelanggan yang disasarkan. Tanpa strategi penentuan kedudukan dan pelaksanaan yang berkesan, kemungkinan pelanggan membeli dari anda kebanyakan sewenang-wenangnya.

Objektif Penentududukan

Strategi penentuan kedudukan biasanya bermula dengan pernyataan kedudukan. Pernyataan itu menetapkan kerangka untuk mengembangkan penyelesaian yang paling boleh dipasarkan dan mempromosikannya dengan berkesan. Pernyataan yang baik merangkumi dua elemen teras. Salah satunya adalah artikulasi faedah utama yang membezakan produk atau produk anda daripada jenama pesaing. Yang lain adalah pasaran yang menarik minat produk anda. Pada dasarnya, anda menyediakan penjajaran yang membantu anda menyampaikan cadangan nilai anda dengan cara terbaik ke pasaran pelanggan terbaik.

Menghadapi Khalayak Anda

Kedudukan memberi tumpuan kepada keperluan dan kehendak pelanggan anda. Anda tidak hanya mengembangkan produk inovatif, berkualiti tinggi dan berteknologi tinggi secara kosong. Dengan merumuskan kedudukan, anda mempertimbangkan keuntungan bagi pelanggan dalam pengembangan dan promosi. Fokus ini membantu apabila anda beroperasi di pasaran yang sangat kompetitif. Mengarahkan masa, wang dan perhatian anda kepada pelanggan yang menghargai penawaran anda membantu anda mengekalkan kejayaan dari masa ke masa.

Pariti Bersaing

Penggerak utama kedudukan adalah landskap yang kompetitif. Tanpa pesaing, anda tidak perlu meletakkan jenama anda. Dalam industri persaingan yang tipikal, anda perlu mewujudkan ruang yang jelas untuk syarikat dan produk anda. Walaupun anda mungkin mempunyai produk berkualiti tinggi, 10 jenama lain dapat menempatkannya pada tahap itu. Sebaliknya, fokus yang berbeza pada ketahanan, kepuasan yang dijamin pelanggan, pengembangan hubungan yang setia atau produk mesra alam mungkin berfungsi lebih baik dalam mengukir ceruk.

Komitmen tegas

Walaupun pernyataan kedudukan adalah komunikasi pemasaran dalaman, ia juga memberikan petunjuk untuk apa yang anda sampaikan kepada pelanggan. Jika Anda menggunakan promosi untuk memproyeksikan gambar yang berkualiti tinggi, misalnya, Anda meletakkan reputasi anda di premis tersebut. Memiliki rasa tanggungjawab dan mendesak untuk menindaklanjuti sering baik untuk memotivasi perniagaan dan pekerjanya. Ini boleh membuat anda bertanggungjawab untuk menangani masalah produk dan keperluan untuk berinovasi terhadap pesaing.