Cara Menghentikan Pautan yang Tidak Diingini di Internet Explorer 10

Pautan yang tidak diingini di halaman Internet Explorer 10 biasanya merupakan tanda jangkitan malware, menjadikannya penting untuk menghapusnya secepat mungkin untuk melindungi komputer perniagaan anda. Pautan ini disebabkan oleh Text Enhance, program adware yang merampas penyemak imbas anda untuk menghasilkan pautan iklan di halaman yang sah. Mengklik pada pautan Enhance Teks akan memunculkan tetingkap pop timbul dengan mesej komersial di dalamnya.

Bagaimana Peningkatan Teks Berfungsi

Text Enhance berfungsi dengan menghasilkan pautan iklan secara tempatan, dan bukannya dengan mengubah halaman Web sendiri. Apabila anda memuat turun halaman menggunakan penyemak imbas yang dijangkiti Peningkatan Teks, program secara automatik mengambil kata kunci dari kandungan halaman tersebut dan menghubungkannya ke pelayan iklannya sendiri. Sebagai contoh, Peningkatan Teks mungkin membuat pautan ke iklan yang berkaitan dengan kereta dengan kata "mesin" sebagai teks jangkar pautan itu. Walau bagaimanapun, halaman masih akan kelihatan seperti biasa di penyemak imbas yang tidak dijangkiti.

Nyahpasang Peningkatan Teks

Sekiranya anda melihat pautan yang tidak diingini di halaman Internet Explorer anda, anda harus terlebih dahulu menyahpasang program Peningkatan Teks. Untuk melakukan ini, klik kanan di sudut kiri bawah paparan anda dan kemudian pilih "Control Panel" dari menu konteks. Klik "Copot Pemasangan Program" untuk membuka tetingkap Program dan Ciri, dan kemudian tatal ke bawah senarai sehingga anda menemui program Peningkatan Teks. Pilih Peningkatan Teks, dan kemudian klik butang "Nyahpasang" untuk menghapus program sama sekali.

Bersihkan Internet Explorer

Langkah seterusnya untuk menghilangkan pautan yang tidak diingini adalah membuang Teks Peningkatan dari salinan Internet Explorer anda. Untuk melakukan ini, klik ikon roda gigi dan kemudian pilih "Urus Tambah" dari senarai juntai bawah. Pilih "Bar Alat dan Sambungan" dari panel Jenis Tambah untuk membuka senarai semua pelanjutan Internet Explorer yang sedang berjalan. Klik kanan pada "Text Enhance," dan kemudian pilih "Nonaktifkan" dari menu konteks. Ini menghalang Peningkatan Teks daripada dapat menghasilkan pautan tambahan di laman Web anda.

Imbas Komputer Anda

Dengan Peningkatan Teks dikeluarkan, anda harus menjalankan imbasan anti-adware di komputer anda untuk memastikan bahawa mesin anda tidak mempunyai jangkitan lagi. Beberapa versi Peningkatan Teks dapat dipasang sendiri berkali-kali dengan nama yang berbeza, menjadikannya penting untuk anda memeriksa semula bahawa mesin anda masih tidak dijangkiti. Muat turun dan jalankan AdwCleaner untuk membuang sebarang perubahan yang masih ada pada pendaftaran komputer anda, dan kemudian imbas menggunakan program anti-malware Malwarebytes untuk memastikan mesin anda mempunyai kesihatan yang baik.

Penafian

Maklumat dalam artikel ini berlaku untuk pemasangan Internet Explorer 10 yang berjalan pada Windows 8. Ini mungkin sedikit berbeza atau ketara dengan versi atau produk lain.