Salam E-mel yang Disyorkan

Menghantar e-mel adalah salah satu cara terpantas dan paling disukai yang dipilih oleh individu yang mempunyai komputer untuk mengendalikan komunikasi peribadi dan profesional. Tetapi hanya kerana e-mel lebih cepat, lebih mudah ditulis dan tidak ditulis di atas kertas tidak bermaksud pengguna harus menganggapnya ringan. Etika e-mel adalah penting, dan kunci untuk menghantar e-mel yang sesuai adalah memilih salam yang tepat pada awal misi elektronik anda.

Pengenalan

E-mel adalah surat elektronik yang dihantar antara pihak melalui Internet. Tidak seperti kaedah komunikasi yang lebih formal, seperti wawancara telefon atau surat rasmi, komunikasi e-mel tidak mempunyai salam yang dapat digunakan untuk menyambut seseorang secara murni. Walau bagaimanapun, beberapa cara memberi salam, seperti "Dear Mr. Smith," dapat digunakan. Tetapi memandangkan media, salam tidak rasmi lain yang mungkin anda gunakan dalam perbualan mungkin sesuai.

Melakukan penyelidikan

Setiap kali menghantar e-mel kepada seseorang, sama ada di negara asal atau di luar negara, adalah penting untuk meneliti siapa mereka, tajuknya dan jantina mereka. Tidak ada yang boleh menjadi lebih buruk ketika mengirim salam melalui e-mel selain mencampuradukkan jantina atau tajuk penerima anda. Itulah cara cepat untuk menghantar e-mel anda ke dalam tong digital. Kebanyakan orang mempunyai kehadiran dalam talian. Gunakan mesin carian untuk mencari nama orang itu dan syarikat tempat mereka bekerja. Dengan kerja beberapa minit, anda biasanya dapat mengesan beberapa fakta penting untuk digunakan dalam memberi salam.

Elakkan Selawat Yang Tertentu

Walaupun jenis salam yang anda kirimkan kepada penerima e-mel boleh berbeza-beza, ada beberapa perkara yang harus dielakkan. Adalah biasa untuk mengucapkan "Selamat pagi" atau "Selamat petang" melalui telefon atau secara peribadi. Semasa menggunakan e-mel, elakkan ucapan khusus waktu, kerana anda tidak tahu bila penerima akan membaca e-mel tersebut. Kecuali anda mengenali penerima dengan sangat baik, cubalah mengelakkan menggunakan nama depan mereka, seperti dalam "Dear Martha." Di AS, kadangkala boleh diterima untuk menggunakan nama depan orang asing, tetapi tidak menunjukkan profesionalisme. Ia juga biasanya tidak dapat diterima ketika menghantar e-mel kepada mereka yang tinggal di luar AS

Cadangan

Sekiranya anda menghantar e-mel kepada kenalan profesional atau seseorang yang anda tidak kenal dengan baik, adalah amalan yang baik untuk menggunakan "Mr." atau "Ms." jika anda mengetahui jantina mereka dan mengikutinya dengan nama belakang mereka. Sebelum ini, anda boleh menulis perkataan "Sayang," seperti yang anda lakukan dalam surat. Anda juga boleh menggunakan nama orang itu sebagai salam, dengan memulakan e-mel anda dengan sesuatu seperti "Mr. Smith." Lebih banyak salam tidak rasmi, seperti "Hai" atau "Hai" diikuti dengan nama penerima boleh diterima oleh rakan, keluarga dan orang lain yang anda kenal. Anda boleh mengikuti dengan nama depan penerima dalam kes ini, bukan "Mr." atau "Ms." dan nama belakang mereka.