Cara Membuat Tempat Kerja Motivasi

Tempat kerja yang bermotivasi adalah pekerja di mana pekerja secara berkala berusaha lebih keras dan membantu rakan mereka mencapai matlamat dan objektif syarikat. Menurut perunding perniagaan profesional James Daniels, yang dikutip dalam Harvard Management Update, kemampuan untuk membuat tempat kerja yang bermotivasi bergantung pada komunikasi tujuan syarikat dengan jelas, dan pada pengukuhan tingkah laku yang melampaui apa yang diharapkan. Langkah pertama adalah mengenal pasti jenis tingkah laku yang ingin anda lihat daripada pekerja anda; maka anda boleh mula membuat tempat kerja motivasi.

1

Tetapkan matlamat untuk perniagaan dan pekerja anda. Ini mungkin berkaitan dengan peningkatan keuntungan, atau aspek perniagaan seperti meningkatkan perkhidmatan pelanggan. Matlamat harus dicapai. Berdayakan pekerja untuk berusaha lebih jauh dengan memastikan mereka mempunyai semua sumber daya yang diperlukan untuk melakukan pekerjaan mereka dan memenuhi tujuan mereka. Ini mungkin bermaksud latihan tambahan, peralatan baru, bantuan luar atau permintaan lain dari pekerja.

2

Galakkan kerja berpasukan di kalangan pekerja anda. Tetapkan matlamat pasukan dan beri ganjaran kepada seluruh pasukan apabila ahli memenuhi matlamat mereka. Hantar pasukan pada hari yang jauh atau pengembaraan pasukan. Biarkan pekerja anda tahu bahawa setiap pekerjaan penting untuk kejayaan syarikat.

3

Gunakan program penghargaan dan pengiktirafan untuk memotivasi pekerja anda. Beri maklum balas dan peneguhan positif apabila mungkin. Peribadikan pengiktirafan untuk pekerjaan yang baik dengan menghantar kad atau surat tulisan tangan, atau hadiah kecil yang disesuaikan untuk setiap pekerja. Sewa syarikat seperti Motivo yang berpusat di Houston untuk merancang program ganjaran pekerja khusus berdasarkan matlamat syarikat anda.

4

Berjalan di sekitar pejabat dan berbincang dengan pekerja anda. Gunakan pendengaran aktif ketika menunjukkan kepada mereka bahawa anda mengambil berat tentang pekerjaan dan masalah mereka. Perlakukan semua pekerja dengan adil dan mempunyai prosedur membuat keputusan dan kenaikan pangkat yang telus. Pastikan pengurusan bertindak secara konsisten semasa membuat keputusan.

5

Beri peluang kepada pekerja anda untuk mengikuti kursus latihan di bidangnya, dan melatih silang untuk pekerjaan lain di mana sesuai. Memberi peluang promosi dan mempromosikan dari dalam syarikat jika boleh Pekerja akan lebih terdorong untuk berjaya sekiranya mereka tahu tidak ada had seberapa tinggi syarikat yang mereka boleh naik.

6

Pertimbangkan untuk menawarkan program penjagaan anak, waktu senggang, cuti bapa atau faedah lain yang membantu pekerja menyeimbangkan pekerjaan mereka dengan kehidupan peribadi mereka. Sekiranya pekerja merasa senang dengan keseimbangan kerja / kehidupan mereka, mereka akan merasa lebih bermotivasi ketika mereka bekerja.