Kelebihan & Kekurangan Orientasi Pasaran

Orientasi pasaran adalah falsafah perniagaan di mana tumpuan utama syarikat adalah mempelajari keperluan pasaran pelanggannya yang diketahui dan belum ditemui dan berusaha menyediakannya. Ini umumnya bertentangan dengan orientasi produk atau kejuruteraan di mana tumpuan utama syarikat adalah pada penyelidikan dan pengembangan produk dan faktor pasaran adalah pertimbangan sekunder.

Tanggungjawab

Ahli strategi perniagaan Martin Roll dari Ventrue Republic menjelaskan bahawa fokus pelanggan adalah salah satu daripada tiga tonggak orientasi pasaran. Syarikat yang mempunyai orientasi ini banyak dipertimbangkan untuk terus berada di depan dalam tahap responsif pasaran. Ini dapat memberikan kelebihan yang signifikan bagi syarikat yang dapat mengembangkan dan menghasilkan produk yang tidak hanya memenuhi keperluan pelanggan tetapi melakukannya tepat pada waktunya. Pergantungan pada analisis berdasarkan data juga membantu ketepatan pemahaman pasaran.

Penambahbaikan berterusan

Dalam artikel "Jurnal Pemasaran" Januari 2011 mereka, "Adakah Orientasi Pasar adalah Sumber Kelebihan Persaingan Lestari atau Cukup dengan Harga Bersaing?" (V. Kumar, Eli Jones), Rajkumar Venkatesan dan Robert P. Leone menjelaskan bahawa orientasi pasar membantu mendorong peningkatan berterusan dalam proses dan sistem syarikat kerana mempromosikan "budaya eksperimen." Pemimpin syarikat dan jabatan berfungsi terus menerus meneroka peluang untuk meningkatkan penawaran produk dan perkhidmatan untuk menyesuaikan diri dengan keperluan pelanggan semasa dan masa depan.

Kos

Orientasi pasaran yang kuat datang dengan kos yang besar. Pelaburan dalam penyelidikan pemasaran adalah tinggi kerana syarikat memerlukan kepintaran pasaran yang kuat untuk bertindak balas dengan tepat. Infrastruktur teknologi juga penting pada awal abad ke-21 kerana syarikat menggunakan pangkalan data untuk mengumpulkan, menganalisis dan menggunakan data pelanggan. Pengubahsuaian berterusan terhadap proses kerja memerlukan pelaburan dalam latihan berterusan. Pengubahsuaian produk yang berterusan juga bermaksud pelaburan berterusan dalam peralatan baru dan lelaran produk.

Pengaruh Luaran

Kumar, Jones, Venkatesan dan Leone menunjukkan beberapa faktor perniagaan yang dinamik yang dapat mempengaruhi tahap kejayaan syarikat dengan orientasi pasaran. Industri yang mengalami pertumbuhan yang terhad dan persaingan yang tinggi dapat memberikan pulangan pelaburan yang lebih rendah dalam orientasi pasaran. Selain itu, alat teknologi dan data yang tidak berkesan dapat menghalang kemampuan pengurus untuk mendapatkan kecerdasan pasaran yang cukup berguna untuk mempengaruhi keputusan perniagaan dengan kos tinggi.