Peraturan untuk Memulakan Perniagaan Penjagaan Dewasa Saya Sendiri

Amerika tidak hanya mempunyai populasi penuaan yang besar, tetapi jangka hayat yang semakin meningkat berkat kemajuan teknologi dan perubatan. Akibatnya, banyak keluarga mempunyai anggota tua yang tidak berdikari di rumah. Sekiranya para penatua tinggal bersama anak-anak dan cucu-cucu, ini dapat menimbulkan masalah kepada anak-anak yang lebih muda, menjaga anggota keluarga ketika mereka harus pergi bekerja atau ke tempat lain. Perniagaan penjagaan kanak-kanak dewasa telah berkembang untuk membantu mengatasi keperluan ini. Beberapa penjagaan dewasa juga berfungsi dengan orang dewasa yang cacat mental. Sebilangan besar negeri kini mengatur perniagaan jagaan harian orang dewasa. Namun kerana fenomena ini merupakan fenomena yang agak baru dan bukan merupakan kemudahan perawatan kesihatan secara teknikal - walaupun melibatkan pemberian perawatan - terdapat banyak variasi dalam peraturan negara.

Pelesenan Dan Pensijilan

Pada tahun 2009, 25 negeri memerlukan lesen untuk kemudahan jagaan harian orang dewasa, 10 negeri memerlukan pensijilan, empat negeri memerlukan kedua-duanya dan 13 negeri mempunyai peraturan yang tidak memerlukan lesen atau pensijilan, menurut Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia AS. Biasanya lesen dan pensijilan diawasi oleh jabatan perkhidmatan sosial atau manusia negara seperti di Washington State dan California, walaupun beberapa negeri, termasuk Texas, mempunyai jabatan khusus untuk perkhidmatan kurang upaya dan penuaan.

Kakitangan

Sebilangan besar negeri mempunyai beberapa bentuk peraturan mengenai persyaratan kepegawaian perkhidmatan perawatan orang dewasa. Memerlukan pentadbir berlesen adalah perkara biasa dan wujud di New York, Delaware dan Washington State. Beberapa negeri menghendaki jururawat berdaftar berada di lokasi sekurang-kurangnya beberapa hari sementara yang lain membenarkan kemudahan beroperasi selagi RN tersedia untuk berunding apabila diperlukan. Sebilangan negeri memerlukan pekerja sosial yang mempunyai kakitangan, yang lain memerlukan yang ada untuk berunding dan yang lain tidak mempunyai peruntukan sama sekali untuk pekerjaan sosial. Banyak negeri, termasuk California, mempunyai syarat mengenai nisbah anggota staf dan peserta, termasuk nisbah yang lebih ketat untuk orang yang mengalami masalah mental yang memerlukan perhatian lebih langsung.

Kakitangan Tidak Berlesen

Beberapa negeri, termasuk Colorado, Georgia dan North Carolina, memerlukan kakitangan yang tidak berlesen menjalani program latihan dan orientasi yang memenuhi standard minimum yang ditetapkan oleh negara. Walaupun sebahagian besar negeri memerlukan pentadbiran ubat-ubatan yang ditetapkan untuk diberikan oleh jururawat berlesen, beberapa negeri, termasuk Maine dan Nebraska, membenarkan kakitangan yang tidak berlesen menyampaikan ubat dengan syarat mereka mempunyai beberapa latihan dan pengawasan. Setiap negeri mempunyai kata-kata khusus mengenai senario ini dan anda harus mengkaji undang-undang negeri anda dengan teliti.