Cara Merangka Pelan Perniagaan yang Berkesan

Rancangan perniagaan yang teliti dan terancang dapat membantu anda memulakan, mengendalikan dan mengembangkan perniagaan, serta membantu menarik pembiayaan. Walaupun anda mungkin mempunyai produk atau perkhidmatan yang unik, anda boleh menggunakan langkah asas yang sama yang sering digunakan oleh pengusaha untuk membuat rancangan perniagaan untuk syarikat baru atau yang ada. Dengan menggunakan sampel rancangan perniagaan, anda boleh mengikuti arahan langkah demi langkah untuk membuat rancangan yang disesuaikan dengan syarikat anda.

Pertimbangkan Tujuan Anda

Rancangan perniagaan memenuhi dua tujuan utama: membuat panduan langsung untuk memulakan dan mengendalikan perniagaan, dan meyakinkan pemberi pinjaman dan pelabur bahawa anda adalah risiko yang baik. Kedua-dua rancangan akan mengandungi komponen asas yang sama, tetapi tujuan anda untuk rancangan itu akan membimbing anda dalam apa yang anda tekankan. Sekiranya anda membuat rancangan perniagaan untuk mengendalikan perniagaan anda, tekankan perancangan pemasaran dan kaedah penyelidikan dan pengeluaran anda untuk membantu membimbing anda. Sekiranya anda menggunakan rancangan untuk mengumpulkan modal, tekankan unjuran kewangan anda.

Buat Garis Besar

Sebelum anda mula menulis rancangan anda, tentukan isi kandungan anda, bagaimana anda akan memesan dan menyampaikan maklumat, serta data dan bahan sokongan apa yang anda perlukan. Rancang komponen berikut untuk rancangan anda: muka depan, halaman kandungan, ringkasan eksekutif, bahagian pemasaran, unjuran kewangan, bahan sokongan. Bahagikan bahagian pemasaran anda ke dalam bidang berikut: gambaran keseluruhan pasaran, termasuk profil pelanggan dan analisis pesaing; Penerangan Produk; strategi harga; strategi jenama; strategi pengedaran; dan strategi komunikasi. Setelah menyelesaikan rancangan anda, tulis ringkasan eksekutif anda, yang akan muncul di awal dokumen. Ringkasan ini harus memberikan gambaran keseluruhan produk atau perkhidmatan anda, demonstrasi keperluan pasaran dan unjuran kewangan garis bawah tanpa perincian sokongan.Selebihnya rancangan akan memberikan perinciannya.

Fokus pada Pemasaran

Pemasaran tidak terhad kepada pengiklanan, promosi dan PR. Pemasaran merangkumi penyelidikan dan perancangan awal yang anda buat yang membenarkan anda berniaga. Ini termasuk membuktikan bahawa ada keperluan untuk produk atau perkhidmatan anda di pasar, cukup banyak orang dengan keinginan yang jelas untuk membelinya, dan bahawa anda mempunyai perbezaan penjualan yang unik yang akan menarik pelanggan kepada anda dan bukannya persaingan. Andaian strategi penetapan harga anda harus membuktikan bahawa harga anda akan menghasilkan penjualan yang cukup untuk menjana keuntungan. Strategi pengedaran anda harus berfokus untuk menunjukkan bahawa di mana anda memilih untuk menjual memberikan gabungan jumlah jualan dan keuntungan kasar yang terbaik. Setelah anda membuktikan perkara ini, anda kemudian membincangkan bagaimana anda akan mempromosikan produk anda, termasuk jenama yang akan anda buat untuk syarikat anda.

Menyediakan Kewangan Realistik

Sama ada anda menulis rancangan anda sendiri atau berkongsi dengan pemberi pinjaman atau pelabur, buat tiga senario kewangan yang berbeza: tekaan terbaik mengenai kos dan penjualan sebenar anda; unjuran optimis yang tidak bersungguh-sungguh, tetapi berdasarkan jumlah penjualan pesaing terbesar anda; dan unjuran konservatif yang menunjukkan jumlah jualan terendah yang anda dapat bertahan buat sementara waktu. Sokong nombor anda dengan pengeluaran terperinci dan pengeluaran overhead serta belanjawan tahunan yang disesuaikan untuk setiap tiga senario penjualan anda. Bagi pelabur, nyatakan kos permulaan anda, perbelanjaan operasi tahun pertama dan jangkaan pembayaran balik pelaburan dan keuntungan masa depan.