Cara Menyiapkan Perakaunan untuk Perniagaan Kecil

Memulakan perniagaan kecil semudah mendaftarkan nama dagang dan menjual perkhidmatan atau produk. Walaupun perincian khusus mengenai perlesenan perniagaan dan pembentukan entiti berbeza mengikut negeri dan industri, satu proses umum yang diperlukan oleh semua perniagaan adalah sistem perakaunan. Sistem perakaunan adalah penyusunan transaksi kewangan yang dimasukkan ke dalam lejar yang digunakan untuk mencatat rekod kewangan.

1

Pilih perisian khusus yang akan anda gunakan untuk mengatur sistem perakaunan anda. Perisian perakaunan seperti QuickBooks atau Peachtree dilengkapi dengan carta akaun yang telah ditentukan untuk pelbagai industri. Perisian spreadsheet seperti Microsoft Excel atau Open Office Calc tidak mempunyai carta akaun terbina dalam, jadi anda mesti membuatnya secara manual.

2

Kaji model perniagaan dan pelaporan penyata kewangan anda untuk membantu mencari carta akaun yang paling sesuai. Carta akaun adalah senarai aset, liabiliti, ekuiti, pendapatan dan perbelanjaan. Pengguna perisian hamparan boleh mendapatkan contoh carta akaun dari www.netmba.com. Setelah membuat carta akaun, pertimbangkan untuk menghitung akaun. Walaupun penomboran tidak diperlukan, ia memenuhi tujuan, dan ini adalah untuk membantu anda mencari akaun dengan cepat dan mudah. Sekiranya anda memilih untuk memberikan nombor ke carta akaun, teruskan ke langkah ketiga, jika tidak, beralih ke langkah keempat.

3

Tetapkan siri 1000 untuk setiap jenis akaun. Sebagai contoh, aset boleh menjadi 1000 hingga 1999, liabiliti boleh menjadi 2000 hingga 2999, dan ekuiti boleh menjadi 3000 hingga 3999. Nombor pertama dalam carta akaun mewakili jenis akaun dan setiap digit setelah dapat mewakili corak yang anda pilih.

4

Buat templat pesanan pembelian dan invois anda. Pengguna perisian perakaunan akan menemui templat dalam program perisian. Pengguna spreadsheet boleh memuat turun pelbagai templat dari pengeluar perisian. Invois harus merangkumi tarikh, maklumat perniagaan, maklumat pelanggan, jumlah yang perlu dibayar, syarat pembayaran atau tarikh akhir dan keterangan mengenai perkhidmatan atau barang yang disediakan. Mulailah menggunakan pesanan pembelian untuk pembelian dan invois anda untuk mencatat penjualan pelanggan.

5

Pilih kaedah perakaunan - biasanya sama ada tunai atau akruan. Perakaunan kaedah tunai memerlukan pengguna mencatatkan pendapatan yang diterima dan perbelanjaan semasa dibayar. Perakaunan kaedah akruan mencatatkan pendapatan apabila diperoleh dan perbelanjaan semasa berlaku. Oleh kerana kesederhanaan penyimpanan rekod dan kemasukan data, kebanyakan perniagaan kecil melaporkan menggunakan perakaunan berasaskan tunai; namun, ejen yang berdaftar dapat membantu anda menentukan kaedah mana yang paling sesuai dengan keperluan perakaunan dan cukai anda.

6

Catat urus niaga anda dalam sistem perakaunan menggunakan penyata bank dan invois. Perbelanjaan dan pembelian harus mengurangkan baki bank. Pendapatan dan pinjaman harus meningkatkan baki bank.