Prestasi Personaliti & Pekerja

Sering hilang dalam perincian laporan kad masa dan widget per jam yang mudah dihitung, aspek prestasi pekerja yang lembut - termasuk jenis keperibadian - memberikan peluang kukuh bagi pengurus yang mahir untuk melatih pekerja ke tahap prestasi yang lebih tinggi. Dengan mengambil kira keperibadian, pemimpin perniagaan dapat mengurangkan tekanan interpersonal dalam tenaga kerja dan mengenal pasti strategi komunikasi yang berfungsi lebih baik untuk pelbagai jenis pekerja.

Mengukur Keperibadian

Langkah pertama untuk menangani pekerja pada tahap peribadi adalah untuk mengembangkan rasa yang lebih kuat tentang siapa mereka - baik secara individu, maupun secara agregat. Pertimbangkan untuk menggunakan salah satu daripada beberapa inventori keperibadian yang diperiksa oleh ahli psikologi, seperti Petunjuk Jenis Myers-Briggs, untuk menilai sifat keperibadian asas. MBTI memberi skor kepada empat pasangan: Extraversion / Introversion, Sensing / Intuition, Thinking / Feeling and Judging / Perceiving. Ramai ahli psikologi percaya bahawa ujian ini memberikan gambaran yang kukuh mengenai keperibadian seseorang secara keseluruhan. (rujukan 1)

Sejajarkan Pekerjaan dan Personaliti

Orang yang tidak arif dan kurang memberi respons terhadap pekerjaan terperinci bukanlah calon yang ideal untuk pekerjaan pemfailan atau kemasukan data, dan orang yang secara sosial agresif dengan kemahiran kepemimpinan yang kuat tidak akan berperanan sebagai penyokong. Terutama dengan projek yang lebih besar yang memerlukan usaha berpasukan, pertimbangkan untuk memberikan tanggungjawab berdasarkan cap keperibadian unik seseorang.

Beberapa syarikat menjalankan ujian keperibadian semasa proses pengambilan pekerja untuk menentukan sama ada bakal pekerja baru akan sesuai untuk pekerjaan atau jabatan.

Tempatkan Pekerja dengan Bijak

Sekiranya keadaan kerja mengizinkan, tetapkan stesen kerja dengan anggukan keperibadian. Menempatkan orang yang sangat sosial di kawasan bilik yang sama dengan orang yang sangat pemalu dapat membuat mereka kecewa, dan meletakkan orang yang teliti di sebelah slob boleh menyebabkan drama pejabat yang tidak perlu. Jauhkan lawan yang melampau dengan orang tengah di antara mereka di mana mungkin.

Robert Ramsey, menulis dalam jurnal "Supervision," menyatakan bahawa penyelia melaporkan bahawa kira-kira 18 peratus masa mereka dihabiskan untuk menangani konflik pekerja-personaliti. Penempatan kakitangan yang strategik dapat membantu mengurangkan kadar konflik yang berakar di dekat.

Sasarkan Komunikasi Anda

Pengurus harus menggunakan bahasa emosi yang sama dengan pekerjanya. Sebagai contoh, seorang kerani yang sangat logik dan tidak berpuas hati cenderung untuk memberikan reaksi yang baik terhadap hujah logik dari ketuanya daripada hujah yang berakar pada sentimen yang samar-samar. Walau bagaimanapun, orang yang sangat sosial yang baik dengan abstraksi dan perasaan mungkin bertindak balas dengan lebih baik terhadap daya tarikan emosi daripada hujah yang logik.

Dengan memahami asas-asas susunan keperibadian pekerja, pengurus dapat membuat pesanan khusus untuk memberi inspirasi dan motivasi kepada pekerja.

Implikasi Perniagaan Kecil

Banyak perniagaan kecil hanya mempunyai segelintir pekerja. Dalam keadaan itu, perselisihan peribadi atau pertembungan keperibadian mempunyai kesan yang jauh lebih besar daripada syarikat besar. Oleh itu, pemilik perniagaan harus sangat memperhatikan keperibadian semasa proses pengambilan pekerja untuk memastikan anggota kakitangan baru sesuai dengan budaya pekerja yang ada dan sesuai dengan jenis pekerjaan yang diharapkan dapat dilakukannya.