Kelebihan Reka Bentuk Ramping

Pemikiran ramping berasal dari Sistem Pengeluaran Toyota. Kejayaannya dalam melancarkan proses pembuatan automotif yang ada menyebabkan penyesuaian prinsip-prinsip tersebut dengan bidang bisnis lain, termasuk reka bentuk. Menerapkan prinsip berfikir ramping pada reka bentuk produk dan proses menawarkan beberapa kelebihan berbanding konsep yang lebih tradisional.

Produk yang Lebih Baik

Banyak produk keluar dari barisan pengeluaran sama ada kurang atau terlalu direkayasa. Item yang kurang direkayasa mungkin bergantung pada komponen murah yang memberikan prestasi minimum. Produk yang direkayasa secara berlebihan menghasilkan pelbagai fungsi yang tidak diperlukan dan boleh menjadi sukar untuk digunakan sebagai hasilnya. Reka bentuk ramping, walaupun berkomitmen untuk pengurangan kos, mencapainya dengan menghilangkan fungsi dan komponen yang tidak perlu, bukan dengan meminggirkan kualiti. Kos jangka panjang kegagalan produk yang meluas dan menarik balik dari segi kewangan dan reputasi biasanya mengecilkan kos komponen awal yang lebih baik.

Kecekapan Proses

Walaupun sistem Toyota yang asli memfokuskan pada peningkatan sistem pembuatan yang disokong oleh infrastruktur yang ada, reka bentuk proses yang ramping nampaknya menerapkan prinsip kurus sebelum pembuatan bermula. Jurutera proses dapat mensimulasikan pelbagai cara menguruskan proses tertentu untuk melihat bagaimana alternatifnya dibandingkan. Pengurus kemudian boleh memilih versi yang memberikan kecekapan tertinggi sejak awal daripada melaksanakan proses rekayasa yang mengganggu selepas fakta.

Peningkatan Prestasi

Reka bentuk yang ramping juga mampu meningkatkan prestasi pengeluaran. Kemudahan pengeluaran, baik melalui reka bentuk awal atau pengembangan yang buruk dari masa ke masa, sering mengembangkan kesesakan yang membunuh. Analisis reka bentuk yang ramping dapat mendedahkan masalah tersebut dan menawarkan penyelesaian yang meningkatkan kecekapan tanpa kehilangan masa dan wang atau memerlukan penyusunan semula kemudahan fizikal.

Pengurangan kos

Konsep kurus asli yang bertujuan untuk pengurangan sampah dan reka bentuk tanpa lemak mengikuti tradisi itu. Pembaziran berlaku dalam pelbagai cara, dari pembaziran fizikal hingga membuang masa hingga birokrasi yang tidak perlu. Proses reka bentuk ramping menghilangkan sampah sebelum ia berlaku dengan memastikan produk hanya merangkumi komponen dan fungsi yang diperlukan. Ini juga membatasi kerumitan pengeluaran, ukuran penjimatan kos itu sendiri, serta membuang masa dan usaha. Semua faktor ini mengurangkan kos. Analisis reka bentuk ramping dapat membantu mengurangkan sisa dan kos dalam proses yang ada, yang juga membawa kepada peningkatan keuntungan.