Panduan Perniagaan Bakeri

Ramai orang yang mempunyai minat untuk membakar, resipi yang sangat baik dan impian semangat keusahawanan untuk membuka kedai roti. Walaupun memulakan dan mengembangkan operasi penaik anda sendiri mungkin kelihatan seperti tugas yang sukar, ini boleh menjadi perniagaan yang sangat bermanfaat dan menguntungkan untuk dimulakan. Anda perlu mempertimbangkan beberapa perkara penting ketika memikirkan untuk memasuki perniagaan roti.

Niches

Sebab mengapa kedai roti tidak boleh terlalu banyak adalah kerana terdapat banyak ruang untuk diisi. Di banyak bandar, tiga atau empat kedai roti dapat berkembang dalam jarak satu mil antara satu sama lain kerana sangat berbeza: seseorang hanya boleh memanggang kek perkahwinan, sementara yang satu mengkhususkan diri dalam pastri Perancis dan kedai roti lain menyajikan donat. Semasa memilih ceruk untuk kedai roti anda, pertimbangkan demografi kawasan anda, dan apa yang sudah ada - jika sudah ada tiga kedai donat, anda akan lebih senang memilih makanan istimewa yang berbeza. Contoh ceruk roti lain termasuk pastri etnik, kedai pai, pembuat roti adat, roti vegan dan vegetarian, roti haiwan peliharaan, kedai kek cawan dan kedai roti tanpa gluten.

Permit Perniagaan

Izin yang diperlukan untuk menjalankan perniagaan roti berbeza-beza dari satu negeri ke negara lain, tetapi kebanyakan memiliki peraturan yang sangat spesifik mengenai perniagaan makanan khusus ini. Sebagai contoh, di kedai roti Texas mesti mempunyai izin perusahaan makanan, diperiksa sebelum dibuka, semua pembuat roti mesti mempunyai izin pengendali makanan dan sekurang-kurangnya satu orang di lokasi mesti mempunyai sijil palungan makanan. Di samping itu, anda mungkin memerlukan izin perniagaan dan runcit standard, seperti sijil nama rekaan (DBA), Nombor Pengenalan Majikan, izin cukai penjualan dan penggunaan atau nombor pengenalan cukai negeri.

Latihan

Perniagaan roti adalah perniagaan di mana pelanggan tidak peduli dengan tahap atau latihan apa yang anda ada - anda tahu bagaimana membuat roti yang baik atau tidak. Pastri anda akan mencair di mulut mereka atau tenggelam seperti batu bata di perut mereka. Pengalaman, latihan, percubaan dan kesilapan langsung adalah latihan terbaik untuk memiliki perniagaan roti. Pendidikan formal dalam seni membuat roti dan pastri boleh bermanfaat, tetapi anda masih perlu belajar dengan berusaha sebelum berusaha menjadi pengusaha kedai roti.

Model Perniagaan

Sebuah kedai roti boleh dijalankan dengan cara yang berbeza, dan apa yang berjaya dari seorang pemilik kedai roti akan gagal dengan yang lain. Pertimbangkan kelebihan, lokasi dan lokasi anda ketika memilih model perniagaan untuk kedai roti anda. Sebagai contoh, anda boleh mengendalikan sebuah kedai roti, perniagaan katering yang hanya menyajikan barang-barang bakar dan pastri, operasi roti borong, perniagaan roti buatan tangan yang menjual di pasar tani, kedai roti tradisional atau kedai roti mudah alih yang melayani pelanggan dari trak makanan atau van. Di beberapa negeri, anda mungkin juga mempunyai pilihan untuk menjalankan kedai roti dari rumah. Sebilangan besar negeri, termasuk Texas, mempunyai undang-undang terhadap kedai roti di rumah.

Tanggungjawab Pemilik

Sekiranya anda tidak melakukan banyak tugas berikut, anda perlu memakai lebih banyak topi selain daripada tukang roti. Inilah sebabnya mengapa kebanyakan perniagaan kedai roti baru mendapatkan bantuan, jika hanya secara sambilan. Selain memasak dan mengembangkan menu roti anda, anda akan bertanggungjawab untuk pemasaran, hubungan masyarakat, periklanan dan promosi, pengurusan inventori, pembukuan dan pengurusan sumber manusia. Cuba mengupah seseorang untuk menangani tugas yang tidak anda kenali, seperti PR, pembukuan atau merancang laman web kedai roti anda - melakukannya akan menjimatkan masa dan wang anda dalam jangka panjang.