Mengimport Ke Apertur Dari Pengimbas

Aperture, program penyuntingan foto yang digunakan oleh komputer Apple, terkenal dengan sejumlah fitur dan kemudahan penggunaannya. Ia dapat mengimport gambar dari pelbagai sumber tanpa perlu melalui beberapa langkah - walaupun pengimbas anda tidak dapat dibaca langsung oleh Aperture.

Mencari Fail

Keupayaan untuk memuat naik fail dari pengimbas anda ke Aperture bergantung pada sama ada pengimbas anda serasi dengan fungsi import Aperture. Untuk pengimbas yang serasi, hanya perlu mencari fail di komputer setelah diimbas. Secara amnya, anda dapat mencari fail dari pengimbas anda dengan membuka pencari dan Aperture secara serentak. Dalam pencari anda boleh membuka folder dan menyerlahkan fail. Dengan menggunakan kekunci "Perintah", anda dapat menyalin dan menampal fail ke folder untuk penyimpanan.

Metadata

Malangnya, pengimbas tidak memberikan metadata dari gambar yang diimbas. Pengimbas tidak mungkin mengetahui kapan gambar itu diambil. Data yang menunjukkan tarikh dan waktu gambar diambil hanya akan berada di perangkat di mana gambar itu diambil. Untuk mengimport fail pengimbas ke Aperture, anda perlu merakam metadata anda sendiri sekiranya anda ingin agar data tersebut tersedia kemudian.

Pengimbas Tidak Sesuai

Pengimbas yang tidak dapat dibaca langsung oleh Aperture tidak semestinya dibuang untuk memilih perkakasan baru. Anda boleh menggunakan Automator dan Preview / Image Capture untuk membuat projek yang hampir sama dengan mengimport fail dari folder pengimbas. Dengan membuat tindakan Automater dan menyimpannya sebagai tangkapan gambar pemalam, anda kemudian dapat melakukan tangkapan gambar untuk mengimport langsung dari pengimbas anda.

Mengimport

Setelah anda menentukan cara mengatur sumber untuk gambar, anda boleh mengimport fail dengan hanya menggunakan butang "Import" di Aperture. Butang terletak di kanan bawah kotak dialog import. Setelah proses import dimulakan, anda dapat menyelesaikan projek lain di Aperture atau program lain seperti yang diperlukan. Kotak dialog import akan hilang dan digantikan oleh meter kemajuan yang menunjukkan baki masa untuk proses import.