Kebajikan Teratas yang Harus Dimiliki Syarikat

Kebajikan bukan hanya masalah pertumbuhan peribadi; mereka juga boleh menggunakan amalan perniagaan. Keutamaan perniagaan adalah amalan dan polisi yang menunjukkan cara positif dalam perniagaan. Memahami kebajikan ini adalah komponen teras untuk pertumbuhan berterusan dan keseluruhan kejayaan syarikat.

Mengenal Kebajikan Teratas

Kebajikan secara keseluruhan mungkin berbeza-beza bergantung pada jenis syarikat. Ketika datang ke piawaian industri yang spesifik, kebajikan yang penting bagi syarikat mungkin berbeza antara, misalnya, sebuah syarikat paip dan organisasi kewangan Fortune-500, tetapi ada beberapa kebaikan utama yang penting bagi syarikat mana pun. Profesionalisme menggambarkan kepakaran, kecekapan dan kesopanan anda dalam berurusan dengan orang lain. Perusahaan dicirikan oleh kesediaan anda untuk mempertimbangkan idea-idea baru dan menjadi inventif dalam pendekatan anda terhadap perniagaan. Keserbagunaan menunjukkan kemampuan anda untuk cemerlang dalam sebilangan bidang dalam industri anda. Ketekunan menunjukkan kemampuan anda untuk bertahan dalam iklim perniagaan yang sukar - yang tidak dapat dielakkan untuk semua syarikat. Kelestarian dicirikan oleh inisiatif dan kemampuan anda untuk mengurangkan jejak karbon anda.Piawaian etika berada di atas dan memantau semua kebaikan lain, merangkumi semua urusan anda dengan orang ramai, kakitangan dan rakan perniagaan.

Kepentingan

Maksud dan tujuan semua kebajikan utama dalam perniagaan adalah penting untuk menjalankan operasi yang bersih, beretika dan profesional agar berjaya, tidak kira apa produk atau perkhidmatan yang disediakan oleh perniagaan. Kebajikan utama - atau ketiadaannya - meluas dan mempengaruhi setiap aspek perniagaan, dari cara memperlakukan pekerja hingga polisi dan prosedur menjalankan perniagaan. Kebajikan bermula di puncak. Kebajikan dapat dilihat sebagai bagian dari "keperibadian" utama perniagaan, dan mereka akan sama pentingnya dengan peringkat dan file seperti halnya bagi eksekutif dan pengurus. Kebajikan anda yang ditunjukkan sebagai perniagaan menunjukkan bagaimana masyarakat dan syarikat lain dalam industri anda melihat anda, dan akhirnya dapat menentukan sama ada mereka bersedia berniaga dengan anda atau tidak.

Kebajikan dan Kakitangan

Walaupun syarikat anda mungkin memiliki kebajikan ini, penting untuk dinyatakan melalui kakitangan anda juga. Anda bukan sahaja harus memasukkan kebaikan yang diharapkan dalam buku panduan pekerja anda, tetapi anda juga harus sering membincangkannya dalam perjumpaan semua kakitangan. Ulangi mengapa kebajikan anda sebagai syarikat itu penting dan bagaimana pekerja dapat menunjukkan kebajikan tersebut dalam urusan mereka di seluruh komuniti perniagaan.

Pertimbangan Tambahan

Pada zaman sekarang teknologi yang sentiasa berubah dan amalan perniagaan yang terus berkembang, memegang syarikat dengan kebajikan dan standard etika tertentu mungkin kelihatan seperti kemunduran kepada amalan perniagaan pada tahun sebelumnya. Kebajikan teratas, bagaimanapun, masih merupakan inti dari cara syarikat menjalankan perniagaan, dan menetapkannya sama pentingnya dengan pernyataan misi syarikat untuk memastikan arah operasi yang betul secara keseluruhan.