Cara Menghapus Imbasan Symantec AntiVirus dari Windows Registry

Apabila anda memutuskan untuk menyahpasang Symantec AntiVirus Scan Engine dari komputer anda, wizard program Tambah / Buang Windows mungkin tidak selalu berfungsi untuk menyelesaikan masalah tersebut. Fail sistem yang rosak boleh menyebabkan Wisaya Tambah / Buang Program tidak berkesan semasa menyahpasang program. Sebagai alternatif kepada ahli sihir, anda boleh menghapus fail program Symantec AntiVirus Scan Engine secara manual. Walau bagaimanapun, anda perlu mengeluarkan rujukan ke mesin imbasan dari pendaftaran komputer anda, lejar perkakasan dan perisian komputer anda, untuk memastikan bahawa pemasangan baru program dipasang tanpa halangan.

1

Klik pada butang "Mula" Windows dan ketik "Perkhidmatan" ke dalam bidang Carian. Klik pada ikon "Perkhidmatan" apabila ia muncul dalam hasil carian.

2

Klik kanan pada entri "Symantec AntiVirus Scan Engine" dalam senarai perkhidmatan dan pilih "Berhenti."

3

Tutup tetingkap Perkhidmatan.

4

Klik butang "Mula" Windows. Ketik "regedit" ke dalam bidang Carian. Klik "regedit.exe" dalam hasil carian untuk mengakses Registry Editor.

5

Klik pada menu lungsur "Fail" dan pilih pilihan "Eksport". Ketik nama untuk sandaran pendaftaran anda ke dalam bidang Nama Fail di tetingkap penjelajah fail yang muncul. Klik pada butang "Simpan" untuk menyimpan salinan sandaran pendaftaran komputer anda.

6

Klik pada tanda "+" di sebelah kekunci "HKEY_LOCAL_MACHINE" di panel kiri Editor Pendaftaran untuk meluaskan kandungan kunci. Klik pada "+" di sebelah kekunci "PERISIAN" untuk mengembangkan isi kunci.

7

Klik pada "+" di sebelah kekunci "Symantec" untuk mengembangkan isi kunci. Sekiranya tidak ada sub-kunci di bawah entri "Symantec", klik kanan pada kekunci "Symantec" dan pilih pilihan "Hapus" dari menu konteks yang muncul. Selepas penghapusan, teruskan ke Langkah 8. Jika kekunci "Symantec" mengandungi sub-kekunci, klik pada kekunci "InstalledApps". Isi kunci "InstalledApps" akan muncul di panel kanan Editor Pendaftaran.

8

Klik kanan pada "Symantec Scan Engine" di panel kanan Editor Registry, dan kemudian pilih pilihan "Delete" dari menu konteks yang muncul.

9

Tutup editor Registry dan kemudian but semula komputer anda.