Cara Melakukan Papan Cerita di PowerPoint 2007

Semasa membuat filem, animasi atau beberapa jenis media interaktif, menyusun papan cerita bersama-sama dapat membantu anda merancang pemandangan atau garis plot. Anda boleh membuat papan cerita sederhana dengan meletakkan pena ke kertas, tetapi jika anda mempunyai PowerPoint 2007, anda boleh menggunakan alat dan ciri yang ditawarkan aplikasi untuk membina papan cerita yang kelihatan digilap dan profesional, sementara senang diedit sekiranya anda perlu membuat perubahan di jalan juga.

1

Klik pada tempat letak Tajuk dan tekan "Padam." Masukkan gambar di bahagian atas slaid di tempatnya. Untuk memasukkan gambar yang tersimpan di komputer anda, pergi ke tab "Sisipkan" dan klik "Gambar" dalam kumpulan Ilustrasi. Arahkan ke fail di komputer anda dan masukkan. Sebagai alternatif, anda boleh memilih ClipArt, Shapes, SmartArt atau Chart untuk menambahkan jenis gambar yang lain.

2

Ubah saiz gambar agar sesuai dengan bahagian atas slaid jika perlu. Klik pada gambar untuk memilihnya dan seret sisi atau sudut gambar ke saiz yang anda sukai. Gerakkan gambar dengan mengklik padanya dan menyeretnya dengan tetikus anda.

3

Klik di dalam ruang letak Subtitle. Ketikkan maklumat tentang apa yang akan anda lihat di tempat kejadian berkaitan dengan slaid pertama papan cerita, seperti sudut kamera, pencahayaan dan tindakan watak atau nombor baris.

4

Tambahkan suara ke slaid untuk menyampaikan apa yang akan didengar di tempat kejadian, jika dikehendaki. Pergi ke tab "Masukkan" dan klik "Suara" dalam kumpulan Klip Media. Pilih "Sound from File" untuk mencari dan memasukkan audio dari komputer anda atau "Sound from Clip Organizer" untuk menambahkan audio dari koleksi saham Microsoft. Sebagai contoh, jika watak berlari menuju bangunan yang terbakar, anda mungkin memasukkan klip audio siren kecemasan.

5

Pergi ke tab "Slaid" di panel navigasi di sebelah kiri. Klik kanan slaid pertama dan pilih "Slaid Baru." Tambahkan gambar, teks dan audio yang berkaitan dengan pemandangan kedua anda pada slaid kedua. Ulangi prosesnya, buat slaid untuk setiap adegan dalam cerita anda.

6

Simpan papan cerita dengan menekan "Ctrl-S" atau mengklik butang "Simpan" pada Bar Alat Akses Pantas. Lihat papan cerita sebagai tayangan slaid dengan pergi ke tab "Tayangan slaid" dan mengklik "Dari Permulaan" dalam kumpulan "Mula Tayangan Slaid".